OČAJNA PROCENA KOKEZE I SARADNIKA: Srbija izgubila Kalajdžića, kao što je ranije ostala bez Arnautovića i Dragovića!
Foto: Printskrin/Instagram

ništa nisu naučili

OČAJNA PROCENA KOKEZE I SARADNIKA: Srbija izgubila Kalajdžića, kao što je ranije ostala bez Arnautovića i Dragovića!

Fudbal -

Prethodnih godina visoki napadač Štutgarta davao jasne signale ljudima iz FSS, ali oni nisu odradili posao kako treba

Saša Kalajdžić je fudbaler o kojem u superlativima priča i piše Nemačka. Dvometraš iz Štutgarta igra za fudbalsku reprezentaciju Austrije, umesto za Srbiju, zemlju naroda kojem pripada. "Orlovi" su ga izgubili kao i još dvojicu vrhunskih srpskih igrača koji su nosili dres Austrije - Marka Arnautovića i Aleksandra Dragovića.

Saša Kalajdžić (23), dete je Srba koji žive u Austriji. Prošao je sve mlađe kategorije te zemlje, a za A tim je debitovao u oktobru 2020. Odigrao je poluvreme u prijateljskom meču protiv Luksemburga i svega jedan minut protiv Rumunije u Ligi nacija.

Prosto je neverovatno da niko iz FSS u proteklih nekoliko godina nije napravio ni najmanji potez da razgovara sa ovim momkom, jer je on pre nekoliko godina davao jasne signale prema Srbiji.

To se najbolje videlo na EP za mlade 2019. godine u Italiji i San Marinu, kada je reporteru portala Mocartsport na pitanje, da li bi igrao za Srbiju rekao:

- Rođen sam u Austriji. Moja porodica i prijatelji žive ovde. Volim ovu zemlju… A to su sve spekulacije. Nema potrebe da se izjašnjavam kad poziva i nema. Ako dođe, izjasniću se.

Tada je Saša Kalajdžić pokazao i poštovanje prema Srbiji, sa kojom je Austrija bila u istoj grupi:

- Ne, neću slaviti gol, ako ga postignem protiv Srbije!

Slavisa Kokeza, Slaviša Kokeza
foto: Nemanja Nikolić

Očigledno administracija predsednika FSS Slaviše Kokeze nije dobro procenila mogućnosti Saše Kalajdžića. Kontakata sa njim i njegovom porodicom je bilo, ali je učinjen ogroman propust i nedopustiva greška, pa on nije zaigrao za Srbiju. A, očigledno je da se radi o fudbaleru vrhunske klase, koji će tek svoj kvalitet potvrditi u Evropi.

Napravljena je ista greška kao i kada je FSS vodio Tomislav Karadžić, pa smo tako ostali bez Marka Arnautovića i Aleksandra Dragovića. Obojica su kao i Kalajdžić davali signale, a FS Srbije očigledno nema mehanizme da se za interese srpskog fudbala bori sa kolegama iz FS Austrije, koji su evo već i treći put izašli kao pobednici.

Treba se setiti kako je Marko Arnautović objasnio Austrijancima zašto ne peva himnu te zemlje, jer se oseća Srbinom. Isto tako, himnu "Bože pravde" u Beogradu, na Marakani, slušao je sa tri prsta na srcu, u dresu austrijske reprezentacije.

Saša Kalajdžić, čest je gost Beograda i Banjaluke, što se da videti na profilima koje ima na društvenim mrežama. Njegovi roditelji su poreklom iz Republike Srpske, a u Austriju su se iselili tokom devedestih godina prošlog veka, tokom rata u BiH.

Ima brata Danijela koji je takođe fudbaler, kao i mlađu sestru Saru. Veliki je navijač Liverpula, za koji bi voleo da zaigra u budućnosti.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track