SREO DOKTORA KOJI GA JE VRATIO U ŽIVOT POSLE 78 MINUTA SMRTI Fudbaler nije mogao da zadrži suze! VIDEO
Foto: Profimedia

ČOVEK JE ČUDO

SREO DOKTORA KOJI GA JE VRATIO U ŽIVOT POSLE 78 MINUTA SMRTI Fudbaler nije mogao da zadrži suze! VIDEO

Fudbal -

Pre devet godina, u martu 2012, fudbaler Boltona Fabris Muamba samo se sručio na teren u 41. minutu četvrtfinala FA kupa sa Totenhemom.

Kolabirao je od posledica jakog srčanog udara, pao u nesvest, prestao da diše i izgubio puls... Preko 30.000 ljudi na stadionu i milioni pored malih ekrana bili su u šoku.

Medicinske ekipe na stadionu pokušavale su da ga povrate, lekari i tehničari su čak koristili defribilator, ali ni elektrošokovi u tom trenutku nisu pomagali. Hitno je prebačen u bolnicu...

Bio je klinički mrtav 78 minuta, a medicinski tim na čelu sa klupskim doktorom Džonatanom Tobinom uspeo je da napravi pravo čudo. Zahvaljujući njima Fabrisovo srce kuca i danas...

Fabris Muamba
foto: Profimedia

Posle tačno devet godina Sport Bajbl upriličio je susret nekadašnjeg fudbalera Boltona i doktora Tobina. Prvi put od kada je igrač iz Konga napustio bolnicu. Bilo je vrlo emotivno.

- Doktore, da li ste se tada nadali, da li ste očekivali da ću da se probudim i nastavim da živim? - upitao ga je Muamba.

- Ne, mislio sam da si zauvek otišao. Jer niko nije oživeo iz situacije u kojoj si bio - odgovorio je lekar.

- Da li ste ozbiljni? - kroz suze je procedio fudbaler.

- Niko od nas nije očekivao da ćemo te oživeti, pa bio si mrtav 78 minuta. Mislim, čoveče, ti si slučaj koji se desi jednom u životu - kazao je lekar i nastavio:

- Svi smo smatrali da je oštećenje mozga takvo da je s tobom završeno. U najboljem slučaju bila bi to trajna koma. Ako pitate bilo kog stručnjaka, svako će vam reći da je 78 minuta predug period. Niko se nije u potpunosti oporavio. Niko nikada. Ti si čovek čudo.

Doktor Džonatan Tobin
Doktor Džonatan Tobinfoto: Printskrin

Potom je i fudbaler opisao svoju priču:

- Ništa tog dana nije ukazivalo da će se desiti nešto strašno. Znao sam da ću na Vajt Hart Lejnu biti starter, osećao sam se dobro. Posle nekih 40 minuta igre pojavio mi se mutan vid, duple slike. I onda...bam! Samo sam pao. Bio je to poslednji put da sam igrao fudbal.

Fabris je na stadionu, a kasnije u bolnici, bio podvrgnut elektroškovima čak 15 puta. Posle sat vremena i 18 minuta uređaj je detektovao srčani rad. Niko nije mogao da veruje, desilo se čudo! Posebno jer njegovo srce nije radilo toliko dugo. Mozak je bio potpuno ostao bez kiseonika.

Neko vreme Muamba je proveo u indukovanoj komi, a posle nekoliko dana otvorio je oči. U bolnici ga je posetio čak i Lionel Mesi. Mladom fudbaleru, koji je tada imao samo 23 godine, trebalo je mnogo vremena da se potpuno oporavi. Kako sam priznaje, više na psihičkom, nego na fizičkom planu.

P. G. / Kurir sport

-

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track