LIGA ŠAMPIONA SE GASI! Kakav ŠOK u svetskom fudbalu: Bogati se ODVAJAJU, više ništa neće biti isto!
Foto: AP

GROM IZ VEDRA NEBA

LIGA ŠAMPIONA SE GASI! Kakav ŠOK u svetskom fudbalu: Bogati se ODVAJAJU, više ništa neće biti isto!

Fudbal -

Sprema se pravi fudbalski zemljotres

Američki mediji prenose da su vodeći timovi iz Engleske, Španije i Italije na pragu osnivanja nove zatvorene Superlige Evrope, što znači da se Liga šampiona gasi!

Tačnije, takmičenje bogatih u kojem ne bi bilo ispadanja i koje je sušta suprotnost svim dosadašnjim ligama stupa na snagu večeras, preneo je "Njujork Tajms".

Oni pišu u ligi sa fondom od 5 milijardi evra iz koga stoji čuvena investiciona banka Džej Pi Morgan, a plan je da se preduhitri najava UEFA da u ponedeljak (sutra) predstavi "švajcarski model", kompromisno takmičenje Lige šampiona sa 36 (umesto dosadašnjih 32 tima) koje je trebalo da umiri bogate klubove od 2024. godine nezadovoljne raspodelom novca

Suština je da Real, Barselona, Mančester junajted i ostali članovi nove Superlige ne žele više da igraju sa klubovima iz fudbalski manje razvijenih zemalja, posebno kada nemaju nikakav finansijski interes. Više im se isplati da oforme snažnu ligu od 12 ili 16 klubova i dele zaradu među sobom.

Tokom dana stižu različite informacije, ali ono što je glavna vest sa Ostrva je da trenutno samo Mančester Siti nije rekao "da" od šest vodećih klubova u Engleskoj. Ostali, predvođeni Mančester junajtedom i Liverpulom žele svoju nezavisnu Superligu.

Liga šampiona
foto: EPA/Friedemann Vogel Pool

Iz Nemačke i Francuske stižu informacije da Bajern i Pari Sen Žermen nisu još rekli "da", dok izvori iz Italije kažu da Milan hoće sa Juventusom u novu Superligu Evrope koju je među prvima zagovarao gazda "Stare dame" Andrea Anjeli,

Najava o osnivanju Superlige podigla je veliku tenziju u UEFA koja je tokom popodneva "naterala" Fudbalske saveze Engleske, Španije, Italije da u saopštenjima zaprete svojim klubovima koji žele da se odmetnu drakonskim sankcijama.

Liga šampiona, Mohamed Salah
foto: AP/Jon Super

Ipak, pitanje je da li Španci mogu olako da kazne Real i Barsu koji su srce tamošnje lige, kao za Engleze Liverpul i Junajted ili za Italijani Juventus i Milan...

Čim među savezima koji apeluju nema Francuza i Nemaca jasno je da su objavljene informacije tačne i da bismo ove večeri mogli da vidimo revolucionarni momenat u svetskom fudbal.

Za osnivanje Superlige Evrope za sadu se zalažu Juventus, Milan, Mančester junajted, Čelsi, Liverpul, Totenhem, Arsenal, Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track