OTKRIVENI SVI DETALJI O SUPERLIGI EVROPE: Ko su učesnici, kada se igra, kakve su nagrade, ko će moći da uđe u odabrano društvo...
Foto: EPA

trese se evropa

OTKRIVENI SVI DETALJI O SUPERLIGI EVROPE: Ko su učesnici, kada se igra, kakve su nagrade, ko će moći da uđe u odabrano društvo...

Fudbal -

U nedelju veče u čitavoj Evropi odjeknula je vest da se 12 bogatih klubova odvojilo od Lige šampiona i da su napravili novo takmičenje, koje startuje već naredne sezone. Reč je o Superligi Evrope.

Ovih 12 osnivača izdalo je saopštenje u kom je detaljno objašnjeno kako će izgledati takmičenje u kojem će nastupati naredne sezone.

Osnivači Superlige su Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Arsenal, Totenhem, Čelsi, Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Juventus, Inter i Milan. Predsednik ovog takmičenja biće prvi čovek Reala - Florentino Perez.

Najvažniji detalji o samom takmičenju:

  • Učestvuje 20 klubova - 15 osnivača (preostala tri će biti uskoro poznata) i još pet klubova koji će moći da se kvalifikuju u Superligu svake sezone.
  • Utakmice će se igrati sredinom sedmice, jer klubovi ne žele da ruše domaće šampionate: "Nastaviće da se takmiče u domaćim ligama i sačuvaće tradicionalni prvenstveni kalendar, koji ostaje srž klupskog fudbala", navodi se u saopštenju.
  • Sezona startuje u avgustu. Ekipe će biti podeljene u dve grupe po 10 timova, svako igra sa svakim (na svom terenu i u gostima). Po tri tima idu direktno u četvrtfinale, a četvrtoplasirani i petoplasirani igraće "plej-of" za preostala dva mesta. Četvrtfinale i polufinale se igra po starom sistemu - dve utakmice, a finale, koje je na programu u maju, igraće se na neutralnom terenu.
  • Plan je da se nakon muške formira i ženska Superliga Evrope.

ESL tvrdi da će taj sistem napraviti više novca nego Liga šampiona i omogućiti klubovima da više zarade od takmičenja. Klubovi su istakli da će ovo takmičenje obezbediti veći ekonomski razvoj evropskog fudbala. Samo za realizaciju ideje izdvojeno je 3,5 milijardi dolara kao podrška infrastrukturnim investicionim planovima i za ublažavanje posledica pandemije.

"Pomoći ćemo razvoj fudbala na svakom nivou i postaviti ga na mesto koje zaslužuje u svetu. Fudbal je jedini globalni sport i ima više od četiri milijarde navijača, a naša odgovornost kao velikih klubova je da odgovorimo njihovim željama", poručio je prvi čovek Superlige Florentino Perez.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track