OTKRIVEN TAJNI DOKUMENT SUPERLIGE! Poznato je kako bi klubovi delili novac! Uvelo bi se ograničenje za plate igrača!
Foto: Profimedia

OTKRIVEN TAJNI DOKUMENT SUPERLIGE! Poznato je kako bi klubovi delili novac! Uvelo bi se ograničenje za plate igrača!

Fudbal -

Američki mediji obelodanili su tajni dokument koji su potpisali klubovi učesnici Superlige, a koji se odnosi na raspodelu para.

Pošto je novac suština stvaranja Superlige, onda su detalji postali zanimljivi široj javnosti. "Fajnešel Tajms" je objavio ekskluzivne informacije.

Klubovi bi za učešće u Superligi dobili po 350 miliona evra. Na to bi stigao i ugovor o TV pravima, gde je cifra mogla da dostigne i četiri milijarde evra.

U pomenutom dokumentu se navodi da će 15 klubova osnivača podeliti 32.5 odsto novca od komercijalnih prihoda, dok će još 32.5 odsto podeliti svih 20 klubova, odnosno 15 osnivača i pet onih koji bi uzeli učešće.

Klubovi Superlige će na osnovu ostvarenih rezultata deliti 20 odsto, dok će poslednjih 15 odsto biti podeljeno na osnovu broja publike koja će pratiti prenose utakmica. Čije se utakmice budu više gledale, ti klubovi će dobijati više para.

Razlika između pobednika i poslednjeplasirane ekipe biće svega 1,5 puta.

Klubovi će zadržati i sav novac koji će biti dobijen putem prodaje ulaznica i ugovora sa sponzorima.

Ono što je posebno zanimljivo je i neka vrsta "seleri kapa", nalik na onom u NBA ligi. Klubovi osnivači će moći da potroše najviše 55 odsto svog novca za "sportski sektor", odnosno na plate igračima, transfere i bonuse menadžerima igrača.

Takođe je dogovoreno i da porez bude jednak za sve klubove Superlige, bez obzira iz koje zemlje dolazi, a on iznosi 45 odsto.

Ipak, pošto se Superliga urušila u svega 48 sati, jasno je da je ovaj dokument ostao mrtvo slovo na papiru.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track