SLUČAJ KANGA NIJE NOVOST: Fudbalski lažnjaci iz Afrike decenijama prave problem, sećate li se Vesta ili Minale iz Lacija
Foto: www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitic

prevaranti

SLUČAJ KANGA NIJE NOVOST: Fudbalski lažnjaci iz Afrike decenijama prave problem, sećate li se Vesta ili Minale iz Lacija

Fudbal -

Proteklih godina skandali oko varanja vezano za godine rođenja bili su vezani za igrače koji su u Evropu dolazili sa "crnog kontinenta"

Slučaj Gelora Kange, za koga iz FS DR Kongo tvrde da je lažirao krštenicu prelaskom u Gabon, samo je još jedan u nizu istih skandala vezanih za fudbalere koji dolaze iz Afrike. Proteklih godina bili smo svedoci da je veliki broj igrača sa "crnog kontinenta" pokušavao da korišćenjem lažnih dokumenata pronađe angažman u Evropi.

Ovaj problem poznat je u svetu pod imenom "Age fraud". Lažiranje godina takođe omogućava starijim igračima da se superiorno takmiče u mlađim kategorijama. FIFA ne krije da su "omatoreli fudbaleri zbog propusta igrali u mnogim takmičenjima i često sticali prednost zbog fizičke zrelosti u odnosu na rivala".

Bakari Jata
foto: AP/ Robert Michael

Nemci su mesecima pisali o slučaju fudbalera Hamburgera Bakarija Jate, za koga se ispostavilo da je lažirao dokumenta. Čuveni Nigerijac Taribo Vest, koji je igrao za Partizan, Milan i Inter, bio je stariji od godišta u svojim dokumentima. To je slučajno otkrio Brazilac Ronaldo kada su zajedno igrali za Inter, rekavši da je Taribo najmanje pet godina bio stariji od njega.

Velika prašina u Italiji digla se pre sedam godina, kada je Lacio iz Kjeva Verone doveo Kamerunca Džozefa Minalu. On je tada u svojim dokumentima imao 17 godina, ali je na fotografijama u najmanju ruku delovao kao da ima deset godina više.

Dokazano je da su mnogi afrički fudbaleri lagali za svoje godine. Gabonac Šiva N'Zigu bio je najmlađi strelac u istoriji Kupa afričkih nacija, ali je kasnije priznao da je umesto 16 imao 21 godinu. Tobi Mimboe iz Senegala svesno je lagao za svoje godine kao i Mešak Elija iz DR Konga, Južnoafrikanac Seuntdži Motlhadžva tvrdio je da je dve godine mlađi.

Forčjun Čikvudi igrao je za Nigeriju na SP za igrače do 17 godina, iako je imao 20 leta. Musa Magagula iz Južne Afrike koristio je identitet mlađeg rođaka, a njegov zemljak Sibusiso Mzizi imao je lažni pasoš koji ga je činio pet godina mlađim. Ozbiljni prevaranti bili su Giran N'Dou iz Senegala, te Gvinejci Ahmed Tidijane Keita i Abubakar Konte.

Taribo Vest
foto: REUTERS Ivan Milutinovic

Pod lupom javnosti za lažiranje godišta bila je selekcija Nigerije i njeni fudbaleri, velike zvezde Nvankvo Kanu, Džej Džej Okoča, Taribo Vest, Obafemi Martins. Za sve njih se spekulisalo da su stariji nego što im stoji u dokumentima, međutim bez konkretnih dokaza, sve je ostalo na sumnji.

I godište pojedinih velikih fudbalera iz Gane bilo je dovedeno u sumnju, međutim nije bilo čvrstih dokaza da su lažirali svoje godine. Spekulacije su se odnosile na Salija Muntarija, Mikaela Esijena, Emanuela Agiemanga Badua, Dominika Adiju, Ransforda Oseija...

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja