DA LI JE ZVEZDA MOGLA VIŠE, DA JE TERZA RANIJE DOŠAO: Sadašnji generalni direktor bio na korak od Marakane 2004. godine
Foto: Zorana Jevtić

ŠTA BI BILO KAD BI BILO

DA LI JE ZVEZDA MOGLA VIŠE, DA JE TERZA RANIJE DOŠAO: Sadašnji generalni direktor bio na korak od Marakane 2004. godine

Fudbal -

Dve grupne faze Lige šampiona, dve grupne faze Lige Evrope, dva evropska proleća i pet titula, to je rezultat rada Zvezdana Terzića na Marakani

Fudbalskoj javnosti malo je poznata činjenica da je aktuelni generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić pre malo manje od 17 godina mogao da sedne u fotelju kluba iz Ljutice Bogdana. U tome ga je sprečio čudan splet okolnosti i definitivan odlazak Dragana Džajića sa Marakane. Prvi operativac četvorostrukog šampiona Srbije zapitao se kako bi izgledala istorija crveno-belih da je u klub došao 2004. umesto deceniju kasnije, 2014.

Zvezdan Terzić
foto: www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitic

Za vreme njegovog mandata osvojeno je pet titula prvaka, igrale su se dve Lige šampiona, dok je Zvezda dvaput prezimila u Ligi Evrope, jednom sa Milojevićem na klupi, kada je bio bolji CSKA, a drugi put ove sezone kada je Dejan Stanković vodio ekipu do dva remija sa Milanom, ali i poraza u dvomeču.

- Istorija bi se možda drugačije pisala da sam te 2004. došao u Crvenu zvezdu. Ko zna gde bi Zvezda danas bila. Pred realizaciju posla Zvezda je na Marakani poražena od Zenita, a Džaja se spakovao i otišao iz kluba. A ja sam otišao u FSS - rekao je Terzić za Srpski telegraf.

Zvezdan Terzić
foto: Starsport©

A kakva je bila situacija u Crvenoj zvezdi te 2004? Posle petarde u Ajndhovenu protiv PSV (5:0), pod pritiskom navijača i skandiranja sa tribina, Dragan Džajić se povukao u neku vrstu ilegale. Nije ga bilo najmanje dve nedelje u klubu i nagoveštavao se njegov odlazak. Međutim, pred meč sa Zenitom rodila se ideja da ipak ostane u klubu, a da, kao pojačanje na poziciji direktora iz OFK Beograda, stigne Zvezdan Terzić. Međutim, tribina je rekla svoje posle poraza od Zenita (2:1) na Marakani 30. septembra 2004. Tada se čak i sa severne tribine pevalo: "Džajo, odlazi", a legenda crveno-belih to je i učinila.

- Preuzimam svu odgovornost za poslednje neuspehe tima u kvalifikacijama UEFA takmičenja. Smatrao sam da treba ukazati poverenje ovim mladim igračima, za koje i dalje tvrdim da su vrlo talentovani. Žao mi je što u ovom pokušaju nisu uspeli, ali se nadam i verujem da je vreme njihov najbolji saveznik - rekao je tada Džajić.

Nikola Žigić
foto: Starsport©

I zaista, Zvezda je tada na raspolaganju imala strašnu generaciju igrača poput Aleksandra Lukovića, Milana Biševca, Dušana Baste, Boška Jankovića, Marka Perovića, Dejana Milovanovića, Marka Pantelića i Nikole Žigića. Zaista deluje nestvarno kako s ovakvim sastavom crveno-beli nisu napravili veći iskorak u Evropi. Nedostajalo je i malo sreće na žrebu kvalifikacija za Ligu šampiona. Rivali su tih godina bili PSV (polufinalista te sezone), Milan (kasnije prvak Evrope) i Rendžers (finalista Kupa UEFA).

Kurir sport/Srpski Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track