ŽIVEO NA OTPADU, IGRAO DEVETU LIGU, A SADA JE POKORIO EVROPU: Priča fudbalera Čelsija je najlepša bajka: Od trnja do ZVEZDA!
Foto: Profimedia

SVAŠTA JE PROŠAO

ŽIVEO NA OTPADU, IGRAO DEVETU LIGU, A SADA JE POKORIO EVROPU: Priča fudbalera Čelsija je najlepša bajka: Od trnja do ZVEZDA!

Fudbal -

Fudbaleri Čelsija drugi put u istoriji su osvojili Ligu šampiona pošto su u Portu savladali Mančester siti sa 1:0.

Jedan od najzaslužnijih za trofej je Ngolo Kante, francuski reprezentativac. Vezni fudbaler Čelsija ima životnu priču kao iz bajke. Kante je dete siromašnih emigranata iz Malija koji su se doselili u predgrađe Pariza. Da bi preživeli mladi Ngolo je morao da skuplja otpad i preprodaje ga.

Kao i većina afričke dece, okušao se u sportu tražeći način da pobegne od tmurne i teške realnosti. Otac je umro kada je imao svega 10 godina, pa je porodica koju su pored njega činila još tri brata i sestra, pala na pleća majke koja je radila kao čistačica.

Nije sve teklo glatko. Naprotiv. Kante je kao 19-godišnjak igrao za drugi tim svog kluba koji se takmičio u devetom rangu francuskog fudbala. Sa 21 godinom je dobio svega 11 minuta u čitavoj sezoni.

Prvi nagoveštaj sjajne karijere se pojavio kada je sticajem srećnih okolnosti stigao u Kaen i tamo dobio veću minutažu. Primetili su ga u Lesteru i u sezoni 2015/16 je otišao u Premijer ligu. U jedinoj sezoni u ovom klubu je bio jedan od ključnih igrača u najvećem čudu modernog fudbala kada su "Lisice" osvojile Premijeršip. Od pet najvećih britanskih kladioničarskih kuća samo je jedna davala Lesteru te sezone više od 1 odsto šanse da osvoji prvenstvo. Tačnije, 1.2 odsto.

Ngolo Kante
foto: AP

Čelsi ga je za, iz današnje perspektive gledano, smešnu sumu od 35 miliona evra doveo u svoje redove. Već prve godine je dao značajan doprinos u osvajanju Premijerlige.

Naredne godine je sa Francuskom osvojio Svetsko prvenstvo u Rusiji. Trofej je posvetio bratu Niamu koji je samo mesec dana ranije preminuo od posledica srčanog udara.

Kante je 1998. godine, kada je Francuska sa Zidanom i društvom prvi put postala svetski prvak skupljao smeće u Parizu, a tačno 20 godina kasnije i sam došao u priliku da podigne trofej.

Da se i van terena radi o izuzetnoj ličnosti govori podatak da je aktivan u brojnim humanitarnim akcijama. Na svaki trening dolazi nekoliko sati ranije. U džepu umesto skupocenih mobilnih telefona nosi polupanu krntiju staru desetak godina, a vozi i običan auto, iako godišnje zarađuje desetak miliona evra.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track