JUGOSLOVENSKA VEČNA RANA! Prokleti RAT i SANKCIJE, Danska je prvak Evrope! VIDEO
Foto: Youtube/UEFA

u susret evropskom prvenstvu

JUGOSLOVENSKA VEČNA RANA! Prokleti RAT i SANKCIJE, Danska je prvak Evrope! VIDEO

Fudbal -

Evropsko prvenstvo 1992 održano je u Švedskoj.

Ovo prvenstvo je istorijsko po tome što ga je osvojila reprezentacija koja se nije ni kvalifikovala.

Da dobro ste pročitali.

U pitanju je Danska koja je na našu veliku žalost umesto tadašnje Jugoslavije zbog sankcija otišla na Euro.

Jugoslavija je ključnu pobedu za plasman na Euro 1992 zabeležila u Kopenhagenu protiv Danske, gde je trijumfovala sa 2:0, ali to joj na kraju ništa nije značilo.

Odluka o izbacivanju doneta je 31. maja 1992. godine svega deset dana pre početka prvenstva, Jugoslavija je diskvalifikovana i Danci su otišli na Euro.

Kao pobednik kvalifikacione grupe 4 plasman na Evropsko prvenstvo obezbedila je selekcija Jugoslavije sa bodom više od Danske, ali u zemlji je uveliko buktao građanski rat i kao i velika Juga i sjajan sastav Ivice Osima se ‘raspao’. Neka novareprezentacija Jugoslavije, sastavljena mahom od fudbalera iz Srbije i Crne Gore (plus igrači iz BiH, Makedonije i Slovenije koji su u to vreme bili uglavnom članovi Partizana i jedan Crvene zvezde), predvođena Ivanom Čabrinovićem, otputovala je pre svih u Švedsku i spremala se za šampionat kao da se ništa ne dešava, a dešavalo se. Međutim, pretposlednjeg dana maja Plavima je saopšteno da spakuju kofere i vrate se svojim kućama.

Ja i svi moji drugovi sigurno nismo očekivali ovako nešto, nismo očekivali tako drastičnu kaznu. Mi smo ipak sportisti i nimalo nismo krivi za sve to što se dešava. Mi smo kroz kvalifikacije igrali na zelenom tepihu i na njemu se kvalifikovali,“ rekao je revoltirani Dragan Stojković Piksi nakon diskvalifikacije.

Danska je tako umesto Jugoslavije dospela u grupu A sa domaćinom Švedskom, Engleskom i Francuskom, a Brajan Laudrup prva zvezda tima je izjavio je da će sve osim tri poraza i brzog povratka kući biti iznenađenje zbog nedostatka priprema i loše fizičke forme.

Selektor nam je rekao da idemo u Švedsku da pobedimo konkurenciju. Svi smo se smejali. Ali mislim da je u tom trenutku otkrio svoje snove i verovao da možemo da uradimo nemoguće,“ mnogo godina kasnije izjavio je Brajan Laudrup

Nakon početnog remija sa Englezima i poraza od domaćina Švedske , Danci su senzacionalno savladali Francuze i plasirali se u polufinale

Uz njih se u polufinale plasirala i domaćin Švedska koja je kao prvoplasirana sa pobedom i dva nerešena rezultata otišla dalje.

Tako su skandinavske ekipe iznenađujuće iza sebe ostavile favorizovane Francuze i Engleze.

Danska 1992, Danska, Brajan Laudrup
foto: Profimedia

U grupi B učestvovali su Holandija, Nemačka, Škotska i ZND( Zajednica nezavisnih država, bivši SSSR)

Nije bilo iznenađenja u toj grupi i tadašnji aktuelni evropski šampion Holandija i Nemačka su se očekivano plasirali u finale.

U polufinalu je Nemačka srušile snove domaćina Švedske pobedivši ih sa 3:2

U drugom meču nakon pravog spektakla i 2:2, posle penala Danska je izbacila sjajnu Holandiju.

Međutim tu nije bio kraj senzacijama Brajana Laudrupa, Petera Šmajhela i ekipe.

U finalu su gotovo rutinski sa 2:0 savladali favorizovanu Nemačku i osvojili jednu od najsenzacionalnijih titula prvaka Evrope ikada.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track