EURO 2020: Guneš spreman da sa Turskom napravi još jedno iznenađenje
Foto: Profimedia

EURO 2020

EURO 2020: Guneš spreman da sa Turskom napravi još jedno iznenađenje

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Turske predvodjena selektorom Šenolom Gunešom, koji je tu selekciju vodio do trećeg mesta na Mundijalu 2002. godine, želi da napravi novo iznenadjenje na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Na mesto selektora Guneš se vratio 2019. godine, nakon 15 godina odsustva i predvodio je ekipu do plasmana na Evropsko prvenstvo.

Turska je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo oduzela četiri boda Francuskoj, uključujući i pobedu protiv svetskih šampiona od 2:0. Turska je izgubila samo jedan meč i završila je kao druga u grupi.

Na Evropskom prvenstvu, Turska će igrati u uvodnom meču turnira protiv Italije u Rimu, 11. juna.

"Biti na ovom turniru i igrati u prvoj utakmici čini nas ponosnim. Na početku takmičenja može biti iznenađenja i nadam se da ćemo upravo to mi napraviti", rekao je Guneš.

Šenol Guneš
Šenol Gunešfoto: AP

Preostala dva meča, protiv Velsa i Švajcarske, igraće se u Bakuu, na stadionu sa 50 odsto popunjenog kapaciteta, u zemlji sa kojom Turska održava bliske veze.

Posle odličnih kvalifikacija za EURO, u B diviziji Lige nacija turski igrači nisu ostvarili dobre rezultate i ispali su u treći rang takmičenja. Guneš je u tim mečevima u Ligi nacija eksperimentisao sa različitim sastavima.

Kvalifikacioni ciklus za Svetsko prvenstvo 2022. godine Turska je počela pobedama protiv Holandije (4:2) i Norveške (3:0), dok je sa Letonijom odigrala nerešeno (3:3).

Iskusni napadač Burak Jilmaz u meču sa Holandijom ostvario je het-trik, a 35-godišnji fudbaler nalazi se na drugom mestu najboljih strelaca reprezentacije sa 28 golova.

Jedini ispred njega je bivši fudbaler Hakan Šukur sa 51 golom.

Hakan Šukur
Hakan Šukurfoto: Profimedia

Jilmaz se nalazi u odličnoj formi otkako je prošle godine iz Bešiktaša prešao u Lil sa kojim je u tek završenoj sezoni osvojio titulu prvaka Francuske.

Kao kapiten predvodiće novu generaciju turskih fudbalera, sa ciljem da ih motiviše odlučnošću i snažnom voljom za pobedom.

Turska ima mnogo mladih talenata kojima je jednogodišnje odlaganje turnira dalo vremena za razvoj.

"Ako ne računamo Buraka i par drugih igrača, mogli bismo reći da smo prilično mlada ekipa, možda najmlađa turska selekcija koja je ikad učestvovala na velikom turniru. Naši igrači su mladi, ali trude se da igraju dobro. Stiču iskustvo. Videli smo dobre partije i dobili smo iskustvo dobrim rezultatima koje smo postigli", dodao je Guneš.

Glavna snaga selekcije biće i u odbrani, koja je primila samo tri gola u prethodnim kvalifikacijama, a uspela je da zaustavi napadače poput Memfisa Depaja i Erlinga Holanda u mečevima ove godine.

"Imamo sjajne odbrambene igrače i zato se nikoga ne bojimo. Nikada se nismo nikoga plašili", rekao je Jilmaz.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track