EURO 2020: Slovačka ponovo sve nade polaže u Hamšika
Foto: AP

EVROPSKO PRVENSTVO 2021

EURO 2020: Slovačka ponovo sve nade polaže u Hamšika

Fudbal -

Posle plasmana u osminu finala Evropskog prvenstva pre pet godina, fudbalska reprezentacija Slovačke će i na predstojećem turniru sve nade polagati u Mareka Hamšika, koji je bio jedan od najzaslužnijih za rezultate u Francuskoj 2016.

Od prethodnog Evropskog prvenstva, Slovačku su predvodila petorica selektora, a brojni prvotimci oprostili su se od reprezentacije, ali ne i kapiten Marek Hamšik, koji je ostao glavna figura ekipe.

Bez Martina Škrtela, Stanislava Šestaka, Adama Nemeca i Jana Djurice, Milan Škrinjar predvodiće odbranu, dok se ekipa oslanja na Hamšikovu kreativnost i viziju u napadu.

Nijedan igrač nije odigrao više utakmica (126) i postigao više golova (26) za Slovačku od Hamšika, koji je za državni tim debitovao 2007. godine.

Medjutim, najveće pitanje za selektora Štefana Tarkoviča biće da li Hamšik može da se istakne na velikim takmičenjima.

Hamšik, koji će u julu napuniti 34 godine, praktično je nestao sa medjunardone scene kada je početkom 2019. godine, posle 11 godina u Napoliju prešao u kineski Dalijen.

Marek Hamšik
foto: Starsport©

Ograničenje putovanja zbog pandemije korona virusa i želja da dobije što veću minutažu uoči Evropskog prvenstva, naterali su Hamšika da se ove godine vrati u evropski fudbal.

On je u martu prešao u Geteburg, sa kojim je potpisao ugovor na šest meseci. U švedskom klubu su se nadali da će im Hamšik pomoći u borbi za prvu šampionsku titulu od 2007. godine, ali je zbog povrede lista morao da propusti početak sezone, u aprilu.

Evropsko prvenstvo počinje u petak, a Slovačka će igrati u Grupi E sa Poljskom i Švedskom u Sankt Peterburgu i Španijom u Sevilji.

Slovačka će treći put igrati na nekom velikom turniru otkako je 1993. godine postala nezavisna država. U prethodna dva turnira prolazila je grupu, a Hamšik je bio ključan za uspeh.

Na Svetskom prvenstvu 2010. godine Hamšik je zajedno sa napadačem Robertom Vitekom pomogao ekipi da pobedi Italiju 3:2, nakon čega su branioci titule otišli kući posle grupne faze. Slovačka je tada u osmini finala izgubila od Holandije.

Euro 2020, Evropsko prvenstvo, fudbal, trofej
foto: Profimedia

Na prethodnom Evropskom prvenstvu, Slovačka je pobedila Rusiju sa 2:1, kada je Hamšik postigao drugi gol, dok je ekipa sa Engleskom odigrala 0:0. U prvoj rundi nokaut faze, Slovačka nije mogla da prodje Nemačku.

Od tada Slovačka nije uspela da se plasira na Mundijal u Rusiji 2018. godine, prošle godine je završila kao poslednja u svojoj grupi u Ligi nacija, a na Evropsko prvenstvo se plasirala nakon što je u baražu pobedila Irsku na penale i Severnu Irsku u produžecima.

Bez Hamšika Slovačka je loše startovala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine, pošto nije uspela da pobedi Kipar i Maltu, ali je posle toga pobedjena Rusija 2:1.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track