PUKLA PETARDA! ŠPANIJA IZBUŠILA HRVATSKU: Vatreni primili pet golova i ispali sa Evropskog prvenstva VIDEO
Foto: EPA / Friedeman Vogel

euro 2020

PUKLA PETARDA! ŠPANIJA IZBUŠILA HRVATSKU: Vatreni primili pet golova i ispali sa Evropskog prvenstva VIDEO

Fudbal -

Fudbaleri Španije savladali su Hrvatsku u Kopenhagenu u meču osmine finala Evropskog prvenstva u fudbalu nakon produžetaka rezultatom 5:3

Hrvatska je povela u 20. minutu autogolom Pedra, a izjednačio je Pablo Sarabija u 38. minutu. Španija je povela golom Sesara Aspilikuete u 57. minutu, a treći gol postigao je Feran Tores u 77. Hrvatska je smanjila zaostatak golom koji je postigao Mislav Oršić u 85. minutu, a izjednačila je u drugom minutu nadoknade vremena golom Marija Pašalića i izborila produžetke.

Španija je povela u 100. minutu pogotkom Alvara Morate, a pobedu je obezbedio Mikel Ojarsabal golom u 103. minutu.

Španija je počela dobrom šansom Kokea, kome je Pedri asistirao, a golman Dominik Livaković odbranio. Španci su imali šansu i u 19. minutu kada je posle kornera centrirao Tores, a loptu glavom zahvatio Alvaro Morata. Lopta je u ruku pogodila hrvatskog igrača Domagoja Vidu, ali nije dosudjen penal pošto je ruka bila uz telo.

Odmah na drugoj strani, Hrvatska je povela. Španski fudbaler Pedri vratio je optu golmanu Unaju Simonu koji je pogrešio, lopta mu je prešla preko noge i otišla u mrežu. To je deveti autogol u dosadašnjem toku takmičenja na Evropskom prvenstvu.

Hrvatska je posle toga preuzela inicijativu, Nikola Vlašić pogodio je iz dobre šanse spoljni deo mreze, a zatim je Mateo Kovačić šutirao preko prečke.

Španija se posle toga oslobodila pritiska i izjednačila je u 38. minutu. Posle dobre akcije španskih igrača šutirao je Hose Gaja, golman Livaković je odbranio, lopta se odbila do Sarabije, kome nije bilo teško da je pošalje u mrežu.

U završnici prvog poluvremena Hrvatska je imala šansu kada je Kovačić asistirao Ante Rebiću, ali je španski golman dobro reagovao.

Španija je povela u 58. minutu golom Aspilikuete, koji je glavom poslao loptu u mrežu posle dobrog centaršuta Ferana Toresa.

Hrvatska je dobru šansu imala u 67. minutu, ali je pokušaj Joške Gvardiola odbranio španski golman. Nedugo zatim poništen je gol Morate zbog ofsajda.

Španija je obezbedila pobedu u 77. minutu kada je gol postigao Tores, nakon što je lako prošao pored Gvardiola.

Hrvatska je smanjila golom Oršić u 85. minutu, kada je posle velike gužve i nekoliko pokušaja pred golom Hrvatske poslao loptu u mrežu. Loptu je izbacio Aspilikueta, a tehnologija na gol liniji pokazala je da je lopta prešla liniju.

Hrvatska je izjednačila u drugom minutu nadoknade vremena golom Pašalića, koji je sa peterca glavom poslao loptu u mrežu na centaršut Oršića.

Hrvatska je počela produžetke sa dve šanse, Oršića i Kramarića, ali oni nisu uspeli da savladaju Simona.

Posle toga sa druge strane, u 97. minutu u šansi je bio Olmo, ali je njegov šut blokiran.

Španija je povela u 100. minutu golom Morate iz voleja posle centaršuta Olma.

Tri minuta kasnije peti gol postigao je Mikel Ojarsabal, ponovo posle dodavanja Olma.

U 106. minutu šansu je imao Budimir, ali je šutirao pored desne stative. Do kraja utakmice prilike su propustili Morata i Olmo, koji je pogodio stativu.

Španija će u četvrtfinalu, u petak 2. jula u Sankt Peterburgu, igrati protiv pobednika večerašnjeg meča izmedju Francuske i Švajcarske.

1 / 8 Foto: EPA / Friedeman Vogel

KRAJ MEČA

DRUGI PRODUŽETAK:

120. minut - Španci su mogli do šestog gola, ali stativa spašava "vatrene".

118. minut - Španci kontrolišu utakmicu i blizu su plasmana u četvrfinale.

112. minut - Španci pokušavaju da smire utakmicu i privedu je kraju, što nisu uspeli u regularnom delu

106. minut - Velika prilika za Hrvatsku Orsić je šutirao tik pored leve stative gola Simona

PRVI PRODUŽETAK:

105 + 1 minut - Završen je prvi produžetak

103. minut - GOOL 3:5, Španci ponovo imaju dva gola prednosti, Ojarzabal je strelac

100. minut - GOOL, 3:4, fantastična utakmica. Morate je sjajnim udarcem prosto zakucao loptu u mrežu Livakovića

97. minut- Uzvraćaju Španci, udarac Olma iz izgledne situacije izblokiran je u poslednji čas.

95. minut - Hrvatska je propustila veliku šansu, Kramarić je sa 5 metra šutirao pravo u Simona!

91. minut - Počeo je prvi produžetak

Enrike
foto: EPA / Stuart Franklin

DRUGO POLUVREME:

90 + 6 minut - Završen je regularni deo utakmice.

Pašalić
foto: EPA / Stuart Franklin

93. minut - GOOL, 3:3. Pašalić, neverovatan povratak Hrvata u finišu utakmice

85 . minut - GOOL 2:3, Orsić vraća nadu Hrvatima - Sveopšta pometnja nastala je ispred gola Španije, a nakon šuta Oršića gol tehnologija je pokazala da je lopta prešla liniju – 3:2

76. minut - GOOL 1:3, Tores koristi veliku indolentnost odbrane Hrvatske i nakon sjajne lopte Gaja, prošetao se do Liavkovića i rutinski ga matirao.

70. minut - Dvostruka izmena u reprezentaciji Španije umesto Sarabije i Garsije u igri su Olmo i Pau Garsija

67. minut - Sjajnu šansu imao je Vlašić, ali je Simon sjajno reagovao, i barem malo se iskupio za komičan gol koji je primio.

63. minut - Hrvatska je preuzela inicijativu nakon primljenog gola.

furija
foto: EPA / Klaus Beck

57. minut - GOOL 1:2, Aspilikueta, sjajna akcija Španije, Feran Toren je zavrnuo loptu na peterac a Aspilikueta zakucao u mrežu Livakovića. To je prvi gol Cezara Aspilikuete za reprezentaciju Španije nakon 27 nastupa za nacionalni tim.

51. minut - Prva šansa za Španiju u drugom poluvremenu, centrirao je Gaja sa leve strane, ali je Vida odlično reagovao ispred Morate

46. minut - Počelo je drugo poluvreme, Dalić je izbršio jednu izmenu umesto Petkovića u igri je Kramarić.

Ni Hrvati ni Španci nisu blistali u grupama, ali su došli do osmine finala. Jedni će danas morati da se oproste od EP. Iako su aktuelni vicešampioni sveta, Hrvati su u podređenom položaju - kvota na njih je 5,10, na iks 3,50, a na dvojku 1,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Hrvatska - Španija

PRVO POLUVREME:

45+ 1 minut - Čakir je odsvirao kraj prvog poluvremena.

44. minut - Sjajna akcija Španije, brzo su kombinovali kratkim pasovima, lopta dolazi do Morate, koji šutira iz okreta ali izuzetno neprecizno.

38. min - GOOL 1:1, Španci su povukli sjajnu kontru, smenjivali su udarci pred golom Livakovića i lopta je posle pravog karambola došla do Sarabije, koji udarcem pod prečku matira nemoćnog Livakovića

31. minut - Španci dolaze sebi nakon šokantno primljenog gola i ponovo prezuzimaju inicijativu na terenu.

26. minut - Vlašić propustio sjajnu šansu da dotuče šokirane Špance, iz jako dobre situacije šutirao je pored gola

20. minut - GOOL, 1:0, Hrvatska je povela, neverovatnim autogolom. Pedri je sa 40 metara vratio loptu golmanu Simonu, kome je lopta prešla preko noge i ušla u mrežu. Svi na stadionu su šokirani, Hrvatska vodi.

16. minut - Španci tražili penal nakon što je lopta pogodila Vidu u ruku

15. minut - Velika prilika za Španiju, Koke je izbio sam ispred Livakovića,ali je iz izgledne situacije šutirao pravo u njega!

12. minut- Prva prilika na utakmici, Morata je sjajno odložio loptu za Sarabiju, ovaj šutirao iz prve sa ivice šesnaesterca ali je pogodio spoljni deo mreže.

8. minut- Hrvatti prilično oštri na početku meča, pokušavaju faulovima da razboiju igru Španije. Čakir još uvek nije počeo da deli kartone.

5. minut - Blaga terenska inicijativa Španije na početku meča.

1. minut - Utakmica je počela

Španija
foto: EPA / Wolfgang Rattay

SASTAVI EKIPA:

HRVATSKA: Livaković, Juranović, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol, Modrić, Brozović, Kovačić, Vlašić, Rebić, Petković.

ŠPANIJA: Unai Simón, Aspilikueta, Eric García, Laporte, Gaja, Koke, Buskets, Pedri, Žerard Moreno, Morata, Sarabia

STADION: Parken (Kopenhagen)

SUDIJA : Džunejt Čakir

Crvena furija ulazi kao blagi favorit u ovaj meč iako nije ni drugi nisu blistali u prvoj fazi.

Španija je nakon dva remija protiv Švedske i Poljske(0.0, 1:1), konačno protiov Slovačke podesila nišanske sprave i dop vrha napunila mrežu Slovaka( 5:0) i sa drugog mesta u grupi E se plasirala u osminu dfinala iza prvoplasirane Švedske.

Španija, Poljska, fudbal
foto: Profimedia

Sa druge strane Hrvatska je hodala ivicom ambisa.

Vatreni su nakon minimalnog poraza od Engleza( 0:1) i mršavg remija sa Češkom (1:1) .bili pred imperativom pobede protiv motivisane Škotske na njenom terenu u Glazgovu i kad su ih mnogi otpisali uspeli najvioše zahvaljujući Modriću i Perišiću da trijumfuju sa 3:1 i sa drugog mesta u grupi D izbore plasman u nokaut fazu.

Ono što može da bude veliki problem za Hrvate je odsustvo Ivana Perišića koji je pozitivan na koronavirus, a bio je najbolji igrač " vatrenih "u grupnoj fazi i strelac dva pogotka.

Navijači naravno ne gube veru u trijumf, veliki broj njih je stigao u Kopenhagen, predvođen legendarnom atletičarkom Blankom Vlašić.

Pobednik ovog susreta sastaće se sa pobednikom meča Francuska -Švajcarska koji je na programu u ponedeljak u 21h u Bukureštu.

Utakmica počinje u 18h

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track