NEOZBILJNE ODLUKE FSS: Prvo doneli odluku o smanjenju Superlige, a onda sve vratili na staro!
Foto: www.fss.rs

smešno

NEOZBILJNE ODLUKE FSS: Prvo doneli odluku o smanjenju Superlige, a onda sve vratili na staro!

Fudbal -

Selektor Dragan Stojković, Crvena zvezda i Partizan, kao i javnost bili su za koncentraciju kvaliteta i ligu od 12 klubova

Fudbalski savez Srbije, koji se nalazi u totalnom haosu već duže vreme, gotovo sigurno će promeniti sopstvene propozicije i ranije donete odluke i prihvatiti preporuke da se tzv. Superliga ne skraćuje na manje od 16 klubova. Iako su za smanjenje broja klubova u elitnom rangu zarad poboljšanja kvaliteta, posle katastrofalnog eksperimenta sa čak 20 klubova, bili gotovi svi: počev od selektora Dragana Stojkovića, naša dva najveća kluba Crvene zvezde i Partizana, kao i ogromne većine ljubitelja fudbala, od toga na kraju, sasvim izvesno, ipak neće biti ništa.

Nenad Bjeković, Jovan Šurbatović
foto: www.fss.rs

Izvršni odbor FSS odluku o skraćivanju lige već je doneo 16. juna i planirao da Superliga Srbije u sezoni 2022/23 broji 14 klubova, a potom da se svede na 12. Ali, prema najavama biće poništene postojeće propozicije i usvojen dugoročan model sa 16 klubova u najvišem rangu. Odluku o tome, doneće najverovatnije Odbor za hitna pitanja, na sednici koja bi trebalo da bude održana 6. jula, svega desetak dana pred početak novog šampionata. Kao jedan od razloga za preinačenje već donetih odluka, navodi se to da se širom Srbije gradi veliki broj stadiona, i da "elita" ne može da bude samo u Beogradu i Novom Sadu.

Za celu ovu rašomonijadu najveću krivicu snosi aktuelno rukovodstvo FS Srbije, pokazavši pre svega veliku neozbiljnost. Propozicije takmičenja moraju najkasnije da budu usvojene mesec dana pre početka takmičenja, a u srpskoj "kući fudbala" samo sve više komplikuju situaciju i tako unose nespokoj u ionako prilično haotično stanje na domaćoj fudbalskoj sceni.

Dragan Stojković, Tomislav Karadžić
foto: www.fss.rs

Na sednici Skupštine FS Srbije u četvrtak, bili su gosti iz FIFA (Laura Dijak) i UEFA (Luka Nikola, Jan Hafner i Marios Georgiju). Kako se saznaje, iz UEFA su veoma zabrinuti zbog trenutne situacije u Srbiji, a sumnjiva je regularnost više utakmica iz prošle sezone. FSS je pod sve većim pritiskom da tim povodom povuče konkretne poteze, kao što je momentalno skidanje Pavla Ilića sa liste prvoligaških sudija! Povreda integriteta takmičenja jedna je od tri goruće teme unutar FSS. Ostale dve, hitni izbori i konstituisanje Arbitražnog suda, odavno se nalaze u fokusu UEFA.

Ovako su govorili o smanjenju broja klubova u Superligi

Dragan Stojković
foto: FSS

Dragan Stojković, selektor

- Pa, 16 je neki optimalan broj, ali i to je mnogo za ovaj prostor. Mislim da ligu treba smanjiti, pa i na 12 ekipa. Koliko-toliko bi kvalitet bio skoncentrisaniji na jednom mestu. Ljudi ne treba da se boje promena. Treba sve probati, treba probati drugi sistem, pa i da se menja svake godine dok se ne pronađe odgovarajući!

Zvezdan Terzić
foto: www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitic

Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde

- Zvezda godinama predlaže ligu od 12 klubova i da se igra trokružni sistem. Ne bežimo i da se smanji na 10 klubova i da se igraju četiri runde. Liga je razvodnjena, nije normalno da niko ne može da nas pobedi.

Miloš Vazura
foto: Starsport©

Miloš Vazura, generalni direktor Partizana

- Videćemo da li može to da se promeni za smanjenje lige, bitno je da pokrenemo nešto, ima devet tačaka. Hoćemo da se odluke u ligi pokreću ranije, a ne kao sada pred početak. To je preporuka i UEFA, a sarađivaćemo sa FSS.

Kurir sport/L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track