DA LI JE OVO BIO NAJGORI EURO U ISTORIJI? Ovih 10 stavki su obeležile Evropsko prvenstvo kakvo nikad dosada nismo videli!
Foto: Profimedia

Osvrt

DA LI JE OVO BIO NAJGORI EURO U ISTORIJI? Ovih 10 stavki su obeležile Evropsko prvenstvo kakvo nikad dosada nismo videli!

Fudbal -

Smotra 24 najbolje reprezentacije na Starom kontinentu ostavila lavinu utisaka - pretežno negativnih, ali nađe se pokoji i pozitivan

Čudno - reč koja savršeno opisuje dešavanja na tek završenom Evropskom prvenstvu. Sve je bilo čudno, počev od broja gradova i stadiona gde se igralo, pa do polupraznih tribina, neverovatnog broja autogolova, stravičnih scena sa Eriksenom, užasno dosadnog fudbala na pojedinim mečevima...

Kad se podvuče crta, Euro teško može da dobije prelaznu ocenu. Uostalom, čak i prvi čovek UEFA to priznaje.

- Eksperiment s više zemalja domaćina nije uspeo. Nećemo to više raditi - poruka je Čeferina koja sam po sebi dosta govori.

Italijani bi rekli "bilo, ponovilo se", ali ovo takmičenje nije ispunilo očekivanja većine istinskih ljubitelja fudbala.

1. Mama mija, Italija!

Bravo! Veliko bravo! Italija je od selekcije koja se nije plasirala na Svetsko prvenstvo 2018. godine došla do toga da caruje Evropom! I to na impresivan način. Igrali su napadački fudbal većim delom turnira, borili se kao lavovi, a za sve su nagrađeni s malo sreće u penal-serijama protiv Španije i Engleske. Najpozitivniji utisak Eura!

Italija, doček fudbalera
foto: Profimedia

2. Nestvarnih 11 autogolova

Na svim EP u istoriji postignuto je devet autogolova, a onda se na ovom desila nezamisliva situacija! Čak 11 autogolova viđeno je na ovogodišnjem Euru! Nestvarno. Na jednom takmičenju da se postigne više autogolova nego na svim prethodnim zajedno... To govori dovoljno o kvalitetu samog prvenstva.

3. Englesko prokletstvo traje

Fudbal se vraća kući - slogan koji se samo nije čuo iz engleskih frižidera. Toliko su preterali sa euforijom, toliko su potencirali da su oni već šampioni, toliko su poleteli... da su na kraju tako šljusnuli da će ih boleti još dugo. Ni posle ovog Evropskog prvenstva reprezentacija Engleske ne zna kako izgleda biti najbolji na kontinentu.

Kristijan Eriksen
foto: Profimedia

4. Eriksen - izbegnuta tragedija

Sam početak takmičenja zasenila su stravična dešavanja na meču Danska - Finska. Pad Eriksena, jezive scene spasavanja života danskom fudbaleru, minuti neizvesnosti... Fudbal je svima ostao u potpuno drugom planu. Srećom, Kristijan je preživeo, ali je za njega fudbal postao sport kojim se nekad bavio.

5. Treneri kukavice, fudbal bez napadača!

Ljudi koji pokušavaju da izmisle neki novi fudbal rade mu najviše o glavi. Reč je o trenerima taktičarima u čijim glavama je samo defanziva. Tako smo svedoci da sve više reprezentacija igra bez klasičnog napadača! Kakav je, bre, to fudbal! Ko ga je izmislio? Ko želi to uopšte da gleda?

Luis Enrike
foto: Reuters

6. Zzz... Utakmice koje uspavljuju

Od 70. minuta mečeva nokaut faze u kojima je rezultat bio nerešen nastajao je pakao! Naime, timovi bi počeli sa strogom defanzivom, a publika je mogla na spavanje do produžetaka (koji su takođe na većini mečeva bili dosadni) ili penala. Mali je broj mečeva koji se pamte u eliminacionoj rundi. Možda Italija - Belgija, Francuska - Švajcarska...

Robin Gosens
foto: Profimedia

7. Broj novih mladih zvezda: 0

Reče lepo Rade Bogdanović u razgovoru za Kurir: - Ej, prvenstvo gde je otkriće levi bek od 28 godina?! Nekad su mladi asovi od 20 godina isplivavali u prvi plan, pisalo se i pričalo o njima... A sad zvezda Gosens sa 28 godina - u metu je gađao Rade. I zaista je tako. Na kraju je samo Kjeza malo popravio utisak na ovom polju.

8. Manje gledalaca nego u Superligi Srbije

Utakmica Evropskog prvenstva koju prati 3.000-4.000 ljudi! Da, to se dešavalo u Glazgovu. Zvuči potpuno neverovatno. Razvodnjeno takmičenje i mere prilikom putovanja zbog korone uticale su da atmosfera na pojedinim stadionima bude sablasna. Slično je bilo i u Bukureštu, Sevilji, Sankt Peterburgu...

Vembli
foto: Reuters

9. Propast timova iz "grupe smrti"

Čuvena grupa u kojoj se bile Nemačka, Francuska i Portugal ispostavila se kao najslabija na EP! Ova tri tima završila su takmičenje već u osmini finala Evropskog prvenstva! Šok! Gotovo da nema ljubitelja fudbala koji nije video neki od ovih timova u završnici Eura.

10. Povredilo se čak 50 fudbalera!

Naporne sezone, ogroman broj mečeva za klubove... Sve to uticalo je da već posle trećeg dana Eura dobijemo dvocifren spisak povređenih igrača! Na kraju je brojka došla do čak 50 igrača koji su imali problem s lakšim ili težim povredama. Što je mnogo, mnogo je.

Leonardo Spinacola
foto: Profimedia

Kurir sport / Miloš Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track