ČEFERIN U PROBLEMU: Real, Barselona i Juventus nastavljaju sa razvojem Superlige
Foto: Profimedia

sudska odluka

ČEFERIN U PROBLEMU: Real, Barselona i Juventus nastavljaju sa razvojem Superlige

Fudbal -

Real, Barselona i Juventus nakon sudske odluke nastavljaju sa razvojem Superlige

Sud u Madridu odbacio je danas žalbu Evropske fudbalske unije (Uefa) na odluku da se ponište sve radnje preduzete protiv 12 klubova osnivača Superlige Evrope.

Tri kluba koja nisu napustila taj projekat, Barselona, Real Madrid i Juventus u zajedničkom saopštenju naveli su da će nastaviti sa razvojem lige.

"Zadovoljni smo što ubuduće više nećemo biti izloženi stalnim pretnjama Uefe. Naš cilj je da nastavimo da razvijamo projekat Superlige na konstruktivan i kooperativan način, uvek računajući na sve zainteresovane strane u fudbalu: navijače, igrače, trenere, klubove, lige i nacionalne i medjunarodne saveze", navodi se u saopštenju.

Klubovi dodaju da je "njihova dužnost da se bave ozbiljnim pitanjima", poput pozicije Uefe, u evropskom fudbalu.

"Ova monopolistička pozicija, u sukobu interesa, šteti fudbalu i njegovoj ravnoteži. Kao što pokazuju brojni dokazi, finansijske kontrole su neadekvatne i nepropisno sprovedene. Klubovi koji učestvuju u evropskim takmičenjima imaju pravo da upravljaju svojim takmičenjima, napisano je u saopštenju.

Presudom trgovačkog suda u Madridu od 1. jula, ništavnim su proglašene disciplinske mere Uefe, koje je prihvatilo devet klubova osnivača (Atletiko Madrid, Milan, Inter, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti i Totenhem).

Oni su prihvatili da se odreknu pet odsto prihoda u sledećoj sezoni od igranja u Evropi, kao i da zajednički uplate 15 miliona evra "kao gest dobre volje".

Takodje Uefa je propisala kaznu od 100 miliona evra, ukoliko neki od klubova ponovo pokuša da igra u neovlašćenom takmičenju.

"Sud podržava zahtev Superlige Evrope, odbacuje žalbu Uefe i potvrdjuje upozorenje da će nepoštovanje presude rezultirati novčanim kaznama i potencijalnom krivičnom odgovornošću. Slučaj će oceniti Evropski sud pravde u Luksemburgu, koji će razmotriti monopolistički položaj Uefe nad evropskim fudbalom", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Superliga Evrope napravljena je u aprilu, ali je već kroz nekoliko dana svih šest engleskih klubova odlučilo da je napusti, nakon reakcije navijača i upozorenja britanske vlade.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track