Najnovije vesti

PREŽIVELI PAKAO OLUJE: Potresne ispovesti Borjana i Degeneka, od izbegličke kolone do Crvene zvezde
Foto: Starsport©

9 dana na traktoru

PREŽIVELI PAKAO OLUJE: Potresne ispovesti Borjana i Degeneka, od izbegličke kolone do Crvene zvezde

Fudbal

Dva momka proterana sa svojih vekovnih ognjišta iz Dalmacije već sezonama brane boje Crvene zvezde. Milan Borjan i Miloš Degenek rođeni su Kninu, a rodni grad su napustili pod granatama i bombama 4. avgusta 1995. godine, u najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata, kada je Krajinu napustilo više od 250.000 Srba.

Borjan je golman i kapiten srpskog šampiona, dok Degenek ove sezone ne dobije veliku minutažu, ali je godinama unazad bio oslonac Zvezdine odbrane.

Milan Borjan imao je sedam godina kad je otišao iz Knina, dok je Miloš Degenek bio beba, imao je godinu i po kada ga je majka na rukama donela u Srbiju. Obojica su ponosni na dalmatinsko i krajiško poreklo i rado ističu svoje korene - Borjanovi su iz Kosovog polja nadomak Knina, dok su Degenekovi iz Orlića.

Miloš Degenek
foto: Starsport©

Težak period

Degenek je svojevremeno za Kurir rekao da je to bio težak period za njegovu porodicu.

- Znam iz priča roditelja, babe i dede da smo devet dana išli traktorom. Tada smo imali samo hleb i mleko. Otac nikada posle "Oluje" nije otišao u Dalmaciju. Mene su dvojica deda odvela u Orlić kad sam imao deset godina. Kad sam otvorio vrata rodne kuće, počeo sam da plačem, iako sam bio beba kad su me odneli odatle. Valjda se to oseti, sve ono što su mi roditelji pričali kako smo otišli, sve ono što sam video na snimcima, sve je pobudilo emocije u meni - kaže Miloš.

On zna da su neke priče krajiških Srba mnogo teže i bolnije od njegove, jer ima ljudi koji su izgubili najmilije.

- "Oluja" nikad ne sme da se zaboravi! Nikad! Treba da se sećamo, da je obeležavamo. Mi Srbi nikad ne smemo da odgajamo našu decu da mrze neki drugi narod. Mi to i ne radimo. Igram za Australiju, a za njenu reprezentaciju igraju katolici, muslimani, pravoslavni... Sjajno se slažem sa svima - zaključio je Miloš Degenek.

Milan Borjan
foto: @starsport

Borjanovi počeci

Milan Borjan je otkrio kako je počeo da igra fudbal.

- Živeo sam preko puta stadiona Dinare. Preskočim zidić i eto me na terenu. Moj otac je bio golman, pa sam i ja krenuo njegovim stopama. Ali mislim da sam ga nadmašio - rekao je Borjan i dodao:

- Posle smo morali da izbegnemo u Beograd. Deda me je odveo na trening Radničkog. Tamo sam postao golman. Živeo sam u blokovima, opasan kraj. Ko zna kako bih se proveo u životu da nisam otišao u Kanadu. Živeo sam u Bloku 64, u kojem je bilo mnogo žestokih momaka u to vreme. Sećam se da je moja porodica predala dokumenta za Kanadu, Zimbabve, Ameriku i Australiju. Otac je izabrao Kanadu.

Borjan je otkrio i šta je radio neposredno po dolasku iz Knina u Beograd.

"Kada smo 1995. pobegli iz Knina, majka i ja smo na buvljaku radili i prodavali jagode. Od prvih zarađenih novaca kupio sam golmanske rukavice", prisetio se Milan Borjan

Izbeglički život

NE IGRAJU ZA SRBIJU

Nažalost, ni Degenek ni Borjan ne igraju za Srbiju. Milan Borjan je kao dečak došao u Beograd, a onda je s roditeljima otišao u Kanadu, u izbeglički kamp u mestu Vinipeg, gde je dobio državljanstvo i brani za tamošnju reprezentaciju. Slično je i s Milošem Degenekom, njegovi su takođe preko UNHCR, i to posle NATO bombardovanja Srbije, sreću našli u Australiji, čiji dres Zvezdin fudbaler već dugo nosi.

(Kurir.rs/A.R)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja