UEFA OBJAVILA IMENA TRI KANDIDATA ZA IGRAČA SEZONE Član žirija Neša Petrović za Kurir: Dosta je rigoroznije nego kod drugih
Foto: UEFA

biće zanimljivo

UEFA OBJAVILA IMENA TRI KANDIDATA ZA IGRAČA SEZONE Član žirija Neša Petrović za Kurir: Dosta je rigoroznije nego kod drugih

Fudbal -

UEFA je u četvrtak objavila imena trojice finalista u izboru za Igrača sezone, a mnogima je promakla činjenica da već drugu godinu zaredom u najužem izboru nema nijednog od dvojice fudbalskih vanzemaljaca – Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

Prošle godine, trio fantastiko činili su Robert Levandovski, Kevin De Brujne i Manuel Nojer, a ovoga puta društvo sjajnom belgijskom reprezentativcu pravi tandem iz Čelzija, Žoržinjo i Ngolo Kante.

Što zbog starosnog doba, što zbog lošijih rezultata Juventusa i Barselone, igrači koji su poslednju deceniju i po bili pretplaćeni na najprestižnija individualna priznanja, polako silaze sa velike scene i prepuštaju mesto mlađima.

Uefa
foto: UEFA

Dok Ronaldovo deveto mesto u generalnom plasmanu sa skromnih 16 poena (poen više od Halanda) i nije neko iznenađenje, izostanak Mesija u TOP 3 je poprilično uzburkao strasti ako se ima u vidu da je Argentinac ovog leta trijumfovao u Kupu Amerike i prvi put u karijeri osvojio neki značajniji trofej u dresu nacionalnog tima.

Pored 55 novinara (po jedan iz svake zemlje članice UEFA) i 80 trenera koji su prošle sezone sa svojim klubovima učestvovali u grupnoj fazi Lige šampiona i Lige Evrope, žiriju su ovoga puta priključeni i selektori 24 reprezentacije sa poslednjeg Evropskog prvenstva. Drugim rečima, iz Srbije su glasali šef stručnog štaba Crvene zvezde Dejan Stanković i dugogodišnji član UEFA žirija Nebojša Petrović:

Uefa
foto: UEFA

Za razliku od nekih drugih izbora koje sprovode FIFA i francuski Frans Fudbal, UEFA ima znatno strožije kriterijume i od nas zahteva da prilikom glasanja uzmemo u obzir sve relevantne faktore koji su jednog igrača činili najboljim i najkorisnijim u protekloj sezoni. To znači da pored individualnog perfomansa, moramo da obratimo pažnju na broj i značaj osvojenih trofeja, kao i na konkretan učinak potencijalnih kandidata u tim uspesima njihovih klubova ili reprezentacija. Mislim da je tako mnogo poštenije i zanimljivije, jer u čemu je draž ako nagradu svake godine osvajaju Mesi ili Ronaldo. Primera radi, meni je lično veoma drago što je naš žiri ispravio nepravdu Frans Fudbala i 2012. godine priznanje za Igrača godine dodelio Andresu Inijesti, doktoru fudbala i jednom od najvećih igrača svih vremena koji nikada u svojoj karijeri nije osvojio Zlatnu loptu“ – rekao je za Kurir autor poznate emisije Mojih TOP 11 Nebojša Petrović i dodao da će ime pobednika biti saopšteno 26. avgusta u Istanbulu tokom ceremonije žreba za grupnu fazu Lige šampiona:

Do narednog četvrtka nemamo dozvolu UEFA da javno pričamo o tome kako smo raspodelili naše glasove. Jedino mogu da otkrijem da se fudbaler kome sam dodelio pet poena nalazi među trojicom koji su ušli u finalni izbor“.

UEFA je za sada otkrila samo broj poena igrača koji su se plasirali od četvrtog do desetog mesta. Iza Mesija kome je sa 148 poena verovatno za dlaku izmakao plasman u TOP 3, nalaze se Levandovski (140 poena), Donaruma (49), Mbape (31), Sterling (18), Ronaldo (16) i Haland (15).

Uefa
foto: UEFA

Trojica finalnih kandidata za nagradu UEFA Trener sezone su Roberto Manćini (šampion Evrope sa Italijom), Pep Gvardiola (osvajač Premijer lige sa Sitijem) i Tomas Tuhel (osvajač Lige šampiona i Superkupa Evrope sa Čelzijem).

Uzimajući u obzir sve argumente, veliki favorit za priznanje UEFA Igrača sezone je italijanski reprezentativac Žoržinjo, jer se za razliku od svog klupskog druga Kantea, pored Duple krune sa Čelzijem, može podičiti i titulom evropskog šampiona sa reprezentacijom čiji je bio lider i glavni oslonac na sredini terena.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track