AJMO MILIVOJE! AJMO MILIVOJEEE! Grobari današnji dan DOBRO PAMTE! Partizan je ušao u Ligu šampiona, a ceo Njukasl plakao (VIDEO)
Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

AJMO MILIVOJE! AJMO MILIVOJEEE! Grobari današnji dan DOBRO PAMTE! Partizan je ušao u Ligu šampiona, a ceo Njukasl plakao (VIDEO)

Fudbal -

Partizan je tog 27. avgusta 2003. godine postao prvi srpski klub koji se plasirao u Ligu šampiona pošto je kao gost savladao predstavnika Engleske Njukasl Junajteda posle boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 4:3.

Posle regularnog toka utakmice i produžetaka rezultat je bio 1:0 (1:0, 0:0) za Partizan. Prvi meč u Beogradu završen je trijumfom Engleza 1:0.

Regularni deo meča završio se vođstvom Partizana od 1:0, golom koji je postigao Ivica Iliev u 56. minutu. Tim pogotkom anulirana je prednost Njukasla iz prvog meča, u Beogradu pre dve nedelje.

Nakon toga odigrana su dva produžetka, bez pogodaka, a potom se pristupilo izvođenju jedanesteraca.

Za Partizan precizni su bili Albert Nađ, Damir Čakar, Saša Ilić i Milivoje Ćirković, a golman “crno-belih” Ivica Kralj odbranio je dva šuta Njukasla.

Partizan je tako postao prvi tim iz Srbije i Crne Gore koji se plasirao u Ligu šampiona, posle 12 godina bez predstavnika u tom elitnom evropskom takmičenju.

U većem delu prvog poluvremena, pred punim stadionom "Sent Džejms Park", dominirala je domaća ekipa, koja je uspela da stvori nekoliko prilika pred mrežom Partizana. Dobre intervencije odbrane, kao i slaba koncentracija napadača Njukasla, sačuvale su mrežu beogradskog tima.

Kapiten Njukasla Alan Širer je u prvom poluvremenu u nekoliko navrata glavom uputio loptu preko gola, što je takođe jednom učinio i Ameobi. Solidnu priliku domaći su imali i kada je sa oko 20 metara šutirao Solano.

Ipak, u tom delu meča, viđena je prilično pasivna igra, s obzirom da je domaćem timu odgovarao rezultat, a gosti nisu uspeli da povežu svoje redove.

Najizgledniju priliku za gol, Partizan je imao pred sam kraj prvog poluvremena, kada Andrija Delibašić nije uspeo da stigle loptu ispred protivničkog gola, na odličan centaršut Nikole Malbaše.

Oba trenera odlučila su da drugo poluvreme počnu sa istim postavama kao i prvo, ali je slika na stadionu u Njukaslu, ipak, potpuno promenjena.

Partizan je počeo agresivnije, a sjajnu priliku je iskoristio u 56. minutu. Akciju je započeo Nađ, koji je uposlio Ilića na oko 17 metara od gola, sa desne strane.

Ilić je potom loptu dodao usamljenom Ilijevu, kome nije bilo teško da loptu pošalje u prazan gol domaćeg tima.

Od tog trenutka, utakmica je postala izuzetno zanimljiva, a prvu priliku za izjednačenje Njukasl je imao odmah potom, ali je dobro intervenisala odbrana Partizana.

U drugoj polovini drugog poluvremena, domaći “crno-beli” su uspeli da u potpunosti preuzmu inicijativi, a igrači iz Beograda su se uglavnom preselili u odbranu, čekajući priliku za kontranapad.

U nekoliko navrata uspeli su to i da učine i da ugroze protivnički gol, ali je regularni deo utakmice ipak završen vođstvom od 1:0, čime je anulirana prednost Njukasla iz Beograda.

Produžeci su doneli žestok pritisak domaćeg tima, koji nije realizovao svoje šanse, pre svega čestim intervecijama odbrane Partizana.

Beogradski “crno-beli”, u alternativnim ljubičasto-plavim dresovima, oslobodili su se pritiska u drugoj polovini drugog produžetka, pa su u nekoliko navrata i ugrozili gol Njukasla.

Trener Mateus odlučio se da u tim trenucima osveži tim, i umesto napadača Delibašića uveo je iskusnog Damira Čakara.

Sjanu priliku imali su domaći igrači, kada je Širer iz slobodnog udarca sa oko 20 metara ugrozio gol Partizana, ali je golman Partizana Ivica Kralj odlično reagovao izbacivši nogom loptu u korner.

Nakon toga, prešlo se na izvođenje penala.

Sa bele tačke prvi su krenuli Englezi, ali je kapiten Širer bio neprecizan. Šut Malbaše odbranio je Šaj Given, a potom je istom merom uzvratio i golman beogradskog tima, Kralj koji je odbranio šut Kirona Dajera.

Precizan je zatim bio Partizanov defanzivni igrač Nađ, a potom je Kralj ponovo oduševio sve navijače beogradskog tima, odbranivši šut Džonatana Vudgejta.

Milan Stojanovski propustio je priliku da Partzanu donese veliku prednost, pogodivši prečku, a Ameobi je to iskoristio za izjednačenje, 1:1, u izvođenju penala.

Čakar je doneo novu prednost timu iz Beograda, Lua Lua je izjadnačio na početku pete serije, a prvu priliku da meč reši u korist Partizana propustio je Ilijev, nepreciznim šutem.

U šestoj seriji Njukasl je precizan, ali i kapiten Partizana Ilić. Grešku Hjuza, koji je šutirao preko gola, materijalizovao je Ćirković, koji je postigao gol i Partizanu doneo plasman u Ligu šampiona.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track