Najnovije vesti

ZANIMLJIVO: Predsednica Fudbalskog saveza SAD traži da se izjednače nagrade za SP!
Foto: Profimedia

BEZ DISKRIMINACIJE

ZANIMLJIVO: Predsednica Fudbalskog saveza SAD traži da se izjednače nagrade za SP!

Fudbal

Predsednica Fudbalskog saveza SAD (USSF) Sindi Parlou zatražila je danas od sindikata muške i ženske reprezentacije SAD da se sami dogovore i izjednače nagrade koje se dobijaju od Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) za učešće na Svetskom prvenstvu.

Parlou je u otvorenom pismu zatražila od muške reprezentacije (USMNT) da dozvoli USSF da prebaci deo uplate od nagrada za Svetsko prvenstvo ženskoj reprezentaciji (USWNT).

"Vidimo priliku da napravimo promenu. Potrebno nam je da se okupe muški i ženski timovi i razmisle kako smo radili stvari u prošlosti. U tu svrhu pozvali smo članove oba udruženja da se priključe Savezu u zajedničkom pregovaranju da se izjednače nagrade za Svetsko prvenstvo. Sve dok Fifa ne izjednači novčane nagrade koje dodeljuje učesnicima Svetskog prvenstva, na nama je da kolektivno pronadjemo rešenje", navela je Parlou.

Ona je dodala da će Savez ponuditi isti ugovor sindikatima fudbalera i fudbalerki, što je, kako je navela, Savez radio u prošlosti.

Učesnicima prošlog Mundijala u Rusiji 2018. godine, 32 reprezentacije, Fifa je isplatila 400 miliona dolara, od čega je šampion Francuska dobila 38 miliona.

Za 24 ženskih reprezentacija učesnica Svetskog prvenstva 2019. godine u Francuskoj, Fifa je uplatila 30 miliona dolara, od čega je šampionska ekipa SAD dobila četiri miliona dolara.

Fifa je uvećala nagradni fond za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine na 440 miliona dolara. Njen predsednik Djani Infantino predložio je da se udvostruče nagrade za ženski turnir, na 60 miliona, za predstojeći Mundijal u Australiji i Novom Zelandu 2023. godine.

Većina Saveza uplate svojim fudbalerima za svetska prvenstva odredjuje prema iznosima Fife.

Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track