PARTIZAN PRED GOSTOVANJE ANORTOZISU: Crno-beli ne pamte po dobrom utakmice na Kipru
Foto: Starsport

1. kolo

PARTIZAN PRED GOSTOVANJE ANORTOZISU: Crno-beli ne pamte po dobrom utakmice na Kipru

Fudbal -

Fudbaleri Partizana u četvrtak u devet časova po lokalnom vremenu (TV Arenasport) gostuju ekipi Anortozisa u prvom kolu grupne faze Lige konferencija.

Utakmica u Nikoziji biće sedma Partizanova sa ekipama sa Kipra u evropskim kupovima. U prethodnih šest crno-beli imaju tri pobede i tri poraza, dok su na gostovanju jednom slavili, i dva puta gubili.

Prvi put je Partizan sa nekim kiparskim klubom igrao 11. septembra 1963. godine. Generacja koja će ostvariti najveći uspeh u istoriji kluba bila je prejaka za rivala, tadašnjeg šampiona ‘Rajskog ostrva’, u Beogradu je bilo 3:0, uz dva gola Vladice Kovačevića i jedan Milana Galića. U Humskoj su igrali Milutin Šoškić, Fahrudin Jusufi, Mustafa Hasanagić, Dragomir Slišković, Ljubomir Mihajlović, Dragoslav Jovanović, Joakim Vislavski, Vladimir Kovačević, Bora Milutinović, Milan Galić i Radoslav Bečejac, u revanšu su Šoškić, Hasanagić, Velimir Sombolac, Lazar Radović, Mihajlović, Jovan Miladinović, Mane Bajić, Kovačević, Bora Milutinović, Galić i Bečejac slavili rezultatom 3:1. Poveo je Anortozis, ali su Galić, Bajić i Kovačević doneli preokret i još jednu pobedu crno-belih. Partizan je u sledećoj rundi eliminisao prvaka Luksemburga, Ženes Eš, a zaustavljen je u četvrtfinalu, uspešniji je bio milanski Inter.

Skoro pola veka kasnije, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ‘pregažen’ je velški Ril, ali je APOEL bio neprelazna prepreka. U prvoj utakmici, po nesnosnoj vrućini i uz veliku vlažnost, tadašnji prvak Kipra slavio je rezultatom 2:0. Za Partizan su igrali Mladen Božović, Siniša Stevanović (od 84. Srđa Knežević), Nenad Đorđević, Goran Gavrančić, Ivan Obradović, Radosav Petrović, Nemanja Tomić (od 61. Ljubomir Fejsa), Almami Moreira, Brana Ilić (od 73. Miloš Bogunović), Kleverson Kordoba Kleo i Lamin Dijara, u beogradskom revanšu Božović, Knežević, Đorđević, Gavrančić, Obradović, Petrović, Tomić (od 85. Branislav Jovanović), Moreira, Adem Ljajić (od 57. Vašington da Silva), Kleo (od 67. Bogunović) i Dijara. Moreira je postigao gol, ali je ukupnim rezultatom 2:1 APOEL otišao dalje. Partizan je preko Žiline stigao do grupe Lige Evrope.

Treći put, do sada, crno-beli su sa Kipranima igrali tri godine kasnije, ponovo u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Prethodno je eliminisana Valeta sa Malte, a u prvom duelu u Limasolu AEL iz Larnake slavio je rezultatom 1:0. Za Partizan su igrali Vladimir Stojković, Nikola Aksentijević, Miloš Ostojić, Ivan Ivanov, Vladimir Volkov, Saša Marković, Goran Lovre, Nemanja Tomić (od 84. Lazar Marković), Saša Ilić (od 75. Zvonimir Vukić), Stefan Babović i Stefan Šćepović (od 71. Mohamed Zabija). U beogradskom revanšu na terenu su bili Stojković, Aksentijević, Ostojić, Ivanov, Volkov, S. Marković, Tomić, Ilić (od 62. Zabija), Babović (od 46. Nikola Ninković), L. Marković i Šćepović (od 73. Aleksandar Mitrović). I u Humskoj su Kiprani bili uspešniji, ponovo je bilo 1:0.

Partizan je, preko norveškog Tromza, stigao do Lige Evrope.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track