OZBILJNA TUČA I BRAVURE VLADIMIRA STOJKOVIĆA: Dejan Milovanović se prisetio meča Crvene zvezde s Bragom 2005. godine!
Foto: Starsport

triler utakmica

OZBILJNA TUČA I BRAVURE VLADIMIRA STOJKOVIĆA: Dejan Milovanović se prisetio meča Crvene zvezde s Bragom 2005. godine!

Fudbal -

Nekadašnji fudbaler crveno-belih evocirao uspomene na susret dva tima od pre 16 godina i pružio podršku Dejanu Stankoviću i fudbalerima

Crvena zvezda u četvrtak (18.45) igra prvu utakmicu Lige Evrope protiv Brage. Dobro poznat rival, sa kojim su crveno-beli vodili nekoliko okršaja poslednjih godina. Navijači još pamte triler utakmicu iz 2005. i dešavanja u Bragi.

Dejan Milovanović
foto: Starsport

O tom meču i onome što čeka Dejana Stankovića i igrače priča za Kurir Dejan Milovanović, bivši as Crvene zvezde.

- Davno je to bilo. (smeh) Prošlo je 16 godina, a kao da juče bilo. Sećam se svega. Posle beogradskih 0:0 otišli smo u Bragu da se potučemo, što bi se žargonski reklo. Bili smo svesni sopstvenog kvaliteta, mada Braga u to vreme nije bila ništa slabija od Benfike i Porta. Ako se dobro sećam borili su se za titulu i bilo im je stalo da igraju Evropu - počeo je razgovor za Kurir Dejan Milovanović i nastavio:

Milan Purović
foto: Printskrin/Jutjub

- Iznenadili smo ih i rano poveli preko Milana Purovića. Mi smo tada odigrali utakmicu života. Znali smo šta dobija pobednik, plasman u grupnu fazu Lige UEFA. Izašlo smo ofanzivno protiv njih, sa Žigićem i Purovićem u špicu. Posle gola smo se povukli i znalački branili. Znali smo po šta smo došli. Posle velikog pritiska stigli su do izjednačenja. Svašta je bilo pred kraj utakmice.

O tome šta se dešavalo popularni Deksa kaže:

- Bilo je tenzija, posebno pred kraj utakmice. Teško su Portugalci podneli ispadanje kada je sudija svirao kraj. Oni su posle remija u Beogradu sebe već videli u Ligi UEFA. Tada su počele provokacije, pa i tuča koju su inicirali njihov golman i pomoćni trener, ako se dobro sećam. To nije mogao da otrpi naš trener golmana Maksa (Srđan Maksimović op.a.) koji im nije ostao dužan. Sećam se da su nas vređali i psovali. Vruća je krv bila kod njih, ali i kod nas.

Crvena Zvezda, Valter Zenga, Trener Zvezde
foto: AP

Dejan Milovanović potencira ulogu trenera Valtera Zenge, posebno kod izbora golmana.

- Čudo je bio Valter Zenga. Čudo od trenera. Umeo je da oseti igrača, da ga podigne, motiviše. Video je da Šmuci Ranđelović nije spreman i odlučio se za Vladimira Stojkovića, koji je tada bio mlad. Zenga je bio veliki golman, niko nije sumnjao u njegove odluke, tako da nije mogao da pogreši. Stojković mu je sve vratio. Branio je kao u transu u Bragi, vadio lopte iz gola, uterivao strah u noge Portugalcima. Dovodio ih je do ludila i očaja. Na toj utakmici Stojke je pokazao da će biti veliki golman. Možda je bio i naš najbolji pojedinac na tom meču.

Vladimir Stojković, Hrvatska, Kvalifikacije, Reprezentacija Srrbije, Najslabija Karika
foto: Dado Đilas

Crvena zvezda i Braga će po treći put da se sastanu u Evropi.

- Pratim igre Zvezde. Ide to dobro, imaju odličan tim. Deki Stanković je sve to lepo namestio. Rezultati u Evropi pokazuju. Ostaje žal zbog Šerifa. Samo da je bilo malo više koncentracije tada... I Liga Evrope je dobro takmičenje, po meri za nas. Bitno je da pobedimo Bragu, mada neće biti lako. Portugalci imaju kvalitetan sastav sa dosta dobrih igrača.

Aleksandar Katai
foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Milovanović očekuje najviše od najiskusnijih, da preuzmu odgovornost.

- U fokusu su Aleksandar Katai i Mirko Ivanić. Oni nose ekipu. Stvarno dobro igraju, od njih sve kreće. Sviđa mi se i Ben, vrhunski fudbaler, žao mi je što ne igra više. Napravio je Deki dobar kolektiv, a to je najvažnije. Mislim da Crvena zvezda može proći grupu. Verujem i da će se boriti za nešto više.

Delije
foto: www.crvenazvezdafk.com

Važan faktor na utakmici u četvrtak biće i navijači.

- Kao bivši Zvezdin fudbaler znam kako je to kad dobiješ podršku publike. Delije su uvek bile i biće 12. igrač. Oni te pesmom dižu, tada možeš i više nego što misliš. Kad je stadion pun, lakše se igra.

Dejan Stanković
foto: www.crvenazvezdafk.com

Na kraju, pitali smo Dejana Milovanovića šta radi posle završetka karijere, da li se druži sa bivšim saigračima.

- Najviše vremena provodim sa porodicom. Uživam. Našli ste me upravo kad sam odveo decu u školu. Što se tiče naš bivših igrača, družimo se. Sigurno ćemo biti na utakmici u četvrtak, prisetiti se našeg meča sa Bragom i navijati za Dekija i momke - poručio je Dejan Milovanović.

Kurir sport / A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track