FENIKS SRPSKOG FUDBALA Osam godina nakon bankrota jure povratak u Super ligu, a imaju uslove na kojima zavide i prvoligaši! FOTO
Foto: FK Hajduk Kula

ponovo grade Kulu

FENIKS SRPSKOG FUDBALA Osam godina nakon bankrota jure povratak u Super ligu, a imaju uslove na kojima zavide i prvoligaši! FOTO

Fudbal -

Kao feniks, iz pepela se Hajduk izdigao nakon što je 2013. godine proglasio bankrot, a u Kuli se priča jedna od lepših priča srpskog fudbala.

Klub sa bogatom istorijom je igrao u Prvoj ligi Jugoslavije, Super ligi Srbije, imao je čak i evropske dane!

Godine 1997. Kula je dočekala igranje grupne faze Intertoto kupa, a tada je malo falilo Hajduku da obezbedi i prolazak grupe u kojoj su igrali protiv Halmštada (Švedska), Lomela (Belgija), Turuna (Finska) i Konksvingera (Norveška).

Kasnije je Hajduk igrao i kvalifikacije za Kup UEFA, 2005. godine je CSKA iz Sofije izbacio ekipu iz Kule iako nijednom nije pobedio rivala. Dva puta je bilo nerešeno, a o prolasku je odlučilo pravilo gola u gostima.

Hajduk Kula
foto: FK Hajduk Kula

Nakon što je godinama igrao u prvom rangu srpskog fudbala, Hajduk je 2013. godine proglasio bankrot i, iako je prethodnu sezonu završio na osmom mestu, istupio iz Super lige i od tada se čeka povratak na velika vrata.

Napori su veliki, a posao još veći, ipak, naznaka da Hajduk ide u dobrom smeru i da bi, nešto više od 40.000 stanovnika opštine Kula uskoro opet moglo da se raduje rezultatima kluba, i te kako ima!

A, da su namere Kuljana ozbiljne govori nam činjenica da su stadion i teren sredili tako da Fudbalski savez Srbije baš Kulu izabere za prijateljsku utakmicu mlade reprezentacije Srbije (U19). Naši mladi fudbaleri su pobedili vršnjake iz Crne Gore rezultatom 5:0, a iz FSS i FSCG su Hajduku uputili pohvale na račun organizacije.

Hajduk Kula
foto: FK Hajduk Kula

Stadion u Kuli je najbolji u Srpskoj ligi Vojvodina (treća po rangu u Srbiji) u kojoj Hajduk trenutno igra, bolji je od nekih stadiona koji imaju prvoligaši, a nosi naziv po legendi, Milanu Sredanoviću.

Ćerka Milanovog brata, Saša Sredanović, često pomaže klubu iz Sevilje gde radi kao psiholog velikog Betisa. Iz Hajduka ističu da je važnost Saše velika, a izuzetno su zahvalni i opštini Kula, na čelu sa predsednikom opštine, Damjanom Miljanićem za doprinos i veliku podršku koju pružaju klubu.

Saša Sredanović
Saša Sredanovićfoto: Kurir sport/Goran Anđelković

Direktor Hajduka 1912, Željko Ačanski, uverava da su ambicije kluba uvek bile isključivo visoke, ali da je klub prihvatio trenutnu situaciju i da joj se prilagodio na najbolji mogući način. Dugoročni ciljevi su povratak, najpre u Prvu ligu, potom i u Super ligu Srbije gde ovaj klub i pripada.

Pomoć u pohodu ka fudbalskom vrhu naše države, Hajduk traži u svom dvorištu - u mlađim kategorijama kluba.

Željko Ačanksi
Željko Ačanksifoto: FK Hajduk Kula

Omladinske selekcije su ponos Kuljana, omladinci, kadeti i juniori takmiče se sa vršnjacima iz Vojvodine, subotičkog Spartaka, TSC-a i drugih, a neretko se klinci koji zasluže priključe prvom timu pa sa seniorima stiču iskusvo koje će im u budućnosti biti poprilično važno.

Ne treba zaboraviti ni na petliće koji sa turnira na kojima se pojavljuju i takmičenja u kojima igraju donose medalje i pehare.

Kurir sport/Aleksandar Knežević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track