SLAVLJE U HUMSKOJ: Na današnji dan pre 76 godina osnovan je Partizan!
Foto: Starsport

Rođendan

SLAVLJE U HUMSKOJ: Na današnji dan pre 76 godina osnovan je Partizan!

Fudbal -

Najveću radost navijačima Partizana za 76 godina postojanja doneli su fudbaleri, košarkaši i vaterpolisti.

Na današnji dan pre tačno 76 godina osnovano je Jugoslovensko sportsko društvo Partizan! Crno-beli se zajedno sa navijačima danas prisećaju početaka i uspeha, kojih je bilo mnogo.

Tog 4. oktobra pre 76 godina najpre je formiran fudbalski klub, a istog dana svetu su predstavljene i sekcije za košarku, odbojku, šah i atletiku. U prvoj utakmici u istoriji kluba fudbaleri Partizana su 6. oktobra pobedili reprezentaciju Zemuna rezultatom 4:2, a strelac prvog gola bio je Florijan Matekalo.

Partizan
foto: Starsport

Prvih pet godina postojanja Partizan je bio oslonjen na Jugoslovensku armiju, bio je sekcija pri njenom Centralnom domu (CDJA). Od 1950. je samostalan klub u okviru Jugoslovenskog sportskog društva i od tada fudbalski klub ima potpunu samostalnost u sportsko-takmičarskom, organizacionom i materijalnom domenu.

Pored brojnih uspeha na nivou čitavog sportskog društva, fudbal, košarka i vaterpolo su se tokom godina pokazali kao sportovi u kojima je Partizan imao najviše uspeha i u kojima je Partizan bio uspešan i u evropskim takmičenjima.

Fudbaleri će zauvek ostati upisani u istoriji jer su protiv Sportinga (3:3) 1955. godine odigrali prvu utakmicu u istoriji Kupa šampiona, košarkaši su pod vođstvom Željka Obradovića 1992. pokorili Evropu, dok su vaterpolisti učinili istu stvar čak sedam puta.

Partizan
foto: Starsport

Veličina na svetskom nivou

Sa 27 klubova u 24 sporta JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društva u svetu, ali i najuspešnijih sudeći po rezultatima i ostvarenjima u domaćim i evropskim takmičenjima, kao i broju vrhunskih sportista koji su u Partizanu počeli da grade karijeru, a kasnije stigli do velikih rezultata i uspeha.

Omladinska škola - ponos sportskog društva

Dugo je omladinska škola Partizana bila druga na svetu, iza Ajaksa, po broju igrača u najjačim evropskim ligama, međutim, nedavno je današnji slavljenik prestigao Holanđane. Prema istraživanju iz 2020. godine, Partizan je imao 85 igrača koji su učili fudbal u crno-beloj školi, dok je Ajaks ostao drugi sa 77 takvih fudbalera.

Partizan, Željko Obradović
foto: KK Partizan

Najuspešniji sportovi Partizana

Košarka: Šampioni Evrope 1992, 13 uzastopnih (ukupno 21) titula prvaka države (2002-2014).

Fudbal: Vicešampioni Evrope 1966, 6 uzastopnih (ukupno 27) titula prvaka države (2008-2013).

Vaterpolo: 7 puta šampion Evrope (1964, 1966, 1967, 1971, 1975, 1976. i 2011), 29 titula prvaka države.

Kurir sport/A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track