00:55

Grupa mladića čisti mural Ratka Mladića

TENZIJE

GROBARI HOĆE DA BRANE MURAL Kurir saznaje: Večeras okupljanje, organizovaće straže

Fudbal -

Navijači Partizana u Njegoševoj

Uništeni mural Ratka Mladića navijači Partizana odlučili su da brane. Upravo su Grobari autori murala koji je prethodnih dana bio meta raznih aktivista koji su na njega bacili farbu.

Ratko Mladić, Njegoševa, prekrečen mural, mural, čišćenje murala
foto: Ana Paunković

Navijači Partizana tim povodom odlučili su da se večeras od 19 sati okupe u Njegoševoj ulici, ispred murala, kako bi ga ponovo oslikali, a onda organizovali straže koje će ga braniti.

Đorđe Žujović, mural, Ratko Mladić
foto: ATA Images

Danas je mural uništio bacanjem kreča političar Đorđo Žujović, član Socijaldemoktratske partije Srbije čiji je predsednik Rasim Ljajić, a inače je pre toga dugi niz godina bio funkcioner Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića. Dan ranije na mural je jaja bacila Aida Ćorović, koja je proteklih godina kao aktivistkinja bila angažovana u Beogradskom krugu, Centru za antiratnu akciju i organizaciji Žene u crnom, navodi se na sajtu Otvorenog parlamenta.

grobari, Partizan, Arena, Efes, Novica Veličković
foto: @starsport

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Kurir sport

Bonus video:

00:05

Čišćenje murala Ratka Mladića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track