SRBI, UDARITE JAKO I BEZ STRAHA, HRABRO, ALI MUDRO: Zoran Filipović veruje u Orlove i selektora PIKSIJA protiv Portugala
Foto: Starsport©

savet

SRBI, UDARITE JAKO I BEZ STRAHA, HRABRO, ALI MUDRO: Zoran Filipović veruje u Orlove i selektora PIKSIJA protiv Portugala

Fudbal -

Legendarni as Crvene zvezde i Benfike pružio punu podršku reprezentaciji u meču decenije

Zoran Filipović legenda je Crvene zvezde, ali i Benfike. Čovek čije se mišljenje i fudbalsko znanje veoma ceni u Srbiji i Portugalu.

Popularni File u razgovoru za Kurir veruje da će izabranici Dragana Stojkovića i u nedelju protiv Portugala u Lisabonu igrati isto kao i do sada, napadački, odgovorno i bez straha. Bez obzira na renome, veliko ime i kvalitet rivala.

Zoran Filipović
foto: www.crvenazvezdafk.com

Može li Srbija do iznenađenja u Portugalu?

- Može! Verujem u Srbiju, fudbalere i selektora Stojkovića. Svesni su naši vrednosti Portugalaca, individualnih i kolektivnih. Posle remija u Irskoj, Portugalu odgovara i remi. Mislim da je veći pritisak na njima i da nama odgovara što moramo da pobedimo kako bismo direktno otišli na Mundijal. Zašto? Kad pravite strategiju da ne primite gol, to se u većini slučajeva obije o glavu. A mi smo tokom celih kvalifikacija uvek išli na pobedu. Za iznenađenje će nam biti potrebna i sreća, a ona prati hrabre - počeo je razgovor za Kurir Zoran Filipović.

Kristijano Ronaldo
foto: Profimedia

Od koga Srbiji preti najveća opasnost?

- Ronaldo je i dalje broj jedan. On je taj koji daje odlučujuće golove. Poseduje karakter pobednika i lidera. I dalje ima istu glad, iako ima 37 godina. Osvojio je mnoštvo trofeja, ali je takav da uvek hoće još. S druge strane, Portugal ima i jak kolektiv, prepun izuzetnih pojedinaca kao što su Bruno, Bernardo Silva, Žota, Dijaz... Posebno su jaki u sredini terena, ali i u poslednjoj liniji.

Koliko izostanak iskusnog Pepea ide Srbiji naruku?

- Dobro je što Pepe ne igra jer daje dozu agresivnosti u defanzivi. Plus, dobar je tandem s Dijazom. Sada će na tom mestu igrati iskusni Font i mislim da je tu naša šansa. Nas u Lisabonu čeka vatrena atmosfera, ali ako im napravimo neku kontru ili polukontru, izbacimo ih iz ravnoteže, damo prvi gol, sve to može da bude nama od koristi. Zato moramo biti hrabri i mudri.

Dragan Stojković
foto: FSS

Zašto srpska reprezentacija sa Piksijem kao selektorom igra drugačije u odnosu na njegove prethodnike?

- Kao igrač, Piksi je imao pobednički duh! I danas je lider, nosi određenu harizmu, koju prenosi na igrače. Uspeo je jer Srbija sada igra ofanzivno, ne boji se nikoga. A što je najvažnije, vidi se da igrači veruju u njegov sistem. Pored toga što je dobar trener, Piksi je i dobar psiholog. A to je veoma važno, pošto kao selektor malo vremena provodiš sa igračima. Zato je mnogo bitno napraviti grupu koja isto misli i radi na terenu.

Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović
foto: Profimedia

Hoće li Srbija igrati i protiv Portugala sa dva špica kao i do sada?

- To zna samo selektor. Imamo tri dobra špica, sa različitim karakteristikama, što je dobro. Piksi će izabrati tandem koji je do sada igrao, mislim da ga neće menjati. Mitrović je jak, dobro drži loptu i uvek igra dobro u reprezentaciji. Vlahović mnogo trči, agresivan je, ide u prostor, traži dubinu, ima tu levu nogu. Luka Jović je opet najjači u 18 metara, pravi egzekutor.

Poslednjih dana ima vas u portugalskim medijima, šta interesuje njihove novinare?

- Zovu, nije da ne zovu. Radoznali su, interesuje ih situacija u našoj reprezentaciji, kakve su naše namere u Portugalu.

Darko Lazović
foto: Starsport©

Koliko izostanak Nastasića, Lazovića i Đuričića remeti planove Srbije?

- Hendikep je neigranje Nastasića. Odbrana je najvažniji deo tima, kuća se pravi od temelja do krova. Ali i to je sastavni deo fudbalskih situacija. Tih 11 koji budu istrčali u nedelju u Lisabonu je najbolje što imamo. Samo neka budu hrabri - bodri Filipović.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track