VIDIĆ JE DOBAR UEFA, ALI NE I SRPSKOM FUDBALU: Nion školuje srpsku legendu, da li EVROPA više veruje u NEMANJU od SRBIJE!
Foto: Profimedia

zabrinjavajuće

VIDIĆ JE DOBAR UEFA, ALI NE I SRPSKOM FUDBALU: Nion školuje srpsku legendu, da li EVROPA više veruje u NEMANJU od SRBIJE!

Fudbal -

Bivši kapiten Crvene zvezde i Mančester junajteda upisao Akademiju za menadžere Evropske kuće fudbala, dok se za predsednika FSS predlaže čovek od 74 godine

Legenda srpskog fudbala Nemanja Vidić jedan je od 29 bivših fudbalera koji su upisali UEFA Akademiju za menadžere koja nosi naziv "Ekecutive Master for International Players". Očigledno je da UEFA mnogo veruje u Nemanju Vidića, daleko više nego Srbija.

Nemanja Vidić
foto: Profimedia

Zvanični Nion pokrenuo je program za bivše igrače, sa željom da im pomogne da svoje ogromno znanje i iskustvo sa terena, pretoče u menadžerske veštine, odnosno da u budućnosti grade uspešne poslovne karijere. Profesori će biti sa čuvenih univerziteta u Limožu i Birkbeku, te sa koledža iz Londona, a predavaće veštine menadžmenta, strateški marketing, komunikacije i operativno upravljanje stadionima.

Biće ovo novo iskustvo za Nemanju Vidića koje će trajati narednih 20 meseci, tačnije do leta 2023. Legendarni srpski kapiten otkada je završio karijeru mnogo ulaže u svoje obrazovanje. Završio je trenersku PRO licencu, a sada je na putu da se iškoluje i za poslovnog menadžera.

Nemanja Vidić je u ekskluzivnom intervjuu Kuriru 6. juna objasnio da sebe u budućnosti vidi na nekoj od odgovornijih funkcija.

Nemanja Vidić
foto: @starsport

- U interesu mi je boljitak srpskog fudbala. Znao sam gde je moje mesto i koja je moja uloga u sistemu dok sam bio igrač. Poštovao sam hijerarhiju i ulogu u tom sistemu. Sada kada sam završio igračku karijeru, ostvaren, u zrelim godinama, imam obavezu da ukažem na greške i probleme koje sam uvideo ranije. Vidim da se mali broj ljudi bavi uzrokom, a većina posledicama.

Bivši kapiten Crvene zvezde i Mančester junajteda već tada izrazio je liderski karakter i želju da se kandiduje za predsednika FSS. Njegove reči i tada, kao i sada nosile su i nose veliku težinu i odjekuju fudbalskom Srbijom.

Nemanja Vidić
foto: Nebojša Mandić

- Spreman sam da pomognem srpskom fudbalu, pa i da se kandidujem za predsednika FSS, ali ne vidim da u ovom fudbalskom sistemu mogu da pomognem kao pojedinac. Ovde moramo da pričamo o timu ljudi, da dođu čestiti i stručni ljudi, neokaljani i bez repova. FSS mora da se profesionalizuje, svaki sektor mora da snosi odgovornost za svoje postupke. Sistemi države moraju da se uključe, da kažnjavaju funkcionere, fudbalere, svakog ko prekrši zakon.

O Nenadu Bjekoviću koje je i u junu, kao i sada slovio za prvog kandidata za predsednika Saveza, Vidić je rekao:

Nemanja Vidić, Nenad Bjeković
foto: Profimedia, Zorana Jevtić

- Vladao je u vreme mog dede, mog oca, u moje vreme i sad želi u vreme moje dece sa kadrovima njegovog kova i istim idejama od pre 30 i više godina, koji očigledno ne daju rezultate. Pa kako...

Polaznici UEFA škole već se nalaze na predavanjima u Nionu. Program obuhvata sedam jednonedeljnih predavanja u većim gradovima širom sveta. Na svakom seminaru, polaznici će učiti o različitim aspektima administracije i upravljanja sportskom organizacijom, a svi koji su trenutno bez angažmana moraće da prođu i tromesečni praktični staž.

Generacija u kojoj je Nemanja Vidić, četvrta je po redu u sistemu UEFA. Pored bivšeg kapitena Crvene zvezde i Mančester junajteda, u školi je veliki broj bivših asova kao što su Sami Kedira i Benedikt Hovedes (Nemačka), Najdžel De Jong (Holandija), Demba Ba (Senegal), Hamit Altintop (Turska), Luizao (Brazil), Razvan Rac (Rumunija), Vedran Ćorluka (Hrvatska)...

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track