RAT! ČUVENI DOKTOR OGORČEN NA FSS: Smenio me vođa navijača Zvezde! Ponizio je LEKARSKU PROFESIJU!
Foto: Shutterstock/Minoli, Filip Plavčić, Kurir televizija

oštra reakcija

RAT! ČUVENI DOKTOR OGORČEN NA FSS: Smenio me vođa navijača Zvezde! Ponizio je LEKARSKU PROFESIJU!

Fudbal -

Na poslednjoj sednici IO Fudbalskog saveza Srbije rasformirana je Medicinska komisija i smenjen je njen dugogodišnji predsednik, poznati kardiolog prof. dr Miljko Ristić.

Odluka FSS ostala je u senci utakmice decenije u Lisabonu. Međutim, sedam dana nakon velikog uspeha Orlova profesor Ristić je odlučio da progovori.

On je u razgovoru za Sportski žurnal otkrio da je glavni inicijator za njegovu smenju bio generalni sekretar Jovan Šurbatović.

"Iznenadila me odluka o rasformiranju Medicinske komisije FSS. Vest sam saznao iz sredstava javnih informisanja, kao nastavak priče o odlaganju utakmice Crvene zvezde i Voždovca. Mnogo je nelogičnosti, paradoksa i apriornih isključivosti u čitavoj priči“, kaže prof. dr Miljko Ristić u razgovoru za Žurnal.

Ristić tvrdi da je ispoštovana procedura, da su sporvedene kompletne mere i da bi ponovo doneo istu odluku.

"Klub je dostavio šest potrebnih izveštaja lekara iz državne zdravnsteve ustanove. Dan pregleda, broj protokola, pečat doktora i ustanove, sve je bilo na mestu. Medicinsku komisiju predvodio sam skoro dve decenije, odlagali smo i ranije utakmice i nikad na tu temu nismo pričali u terminima prevare", ističe Ristić i dodaje:

"Zvezdin slučaj bio je pravno ispravan. Katai, Borjan, ukupno šest, ili sedam prvotimaca, imalo je stomačne probleme. Sve u sklopu korone, čiji simptomi se ne vežu samo za oboljenje pluća, već ih ima ukupno 173. Prolivi su danas karakterističniji pratilac korone od upale pluća. Iz Zvezde su stigle potvrde o bolesti iz Doma zdravlja Voždovac, pojedinačno za svakog fudbalera. Nema tu šta predsednik Medicinske komisije da proverava, niti sumnja".

Jovan Šurbatović
foto: FSS

U slučaju korone utakmica mora da se igra ukoliko ekipa ima 13 zdravih fudbalera. Na pitanje kakva je situacija tada bila u zvezdi, Ristić odgovara:

"Imala su dvojica-trojica fudbalera koronu, ostali stomačne i probleme sa stolicom. Ostala je kvota od šest bolesnih igrača, nije bitno da li je korona, ili druga infekcija. Povrede nisu uključene… Gledajmo malo iz drugog ugla – FSS je imao legitimno pravo da u situaciji većeg broja obolelih fudbalera, pred Zvezdinu utakmicu u Evropi, odloži prvenstveni meč. Valjda je to u interesu srpskog fudbala. Ima još jedna bitna tačka – nisam potpisao da se utakmica odloži", naglasio je Ristić.

On ističe da su tu odluku doneli generalni sekretar Jovan Šurbatović i direktor takmičenja Aleksandar Pivić uz njegovu usmenu saglasnost. Profesor Ristić tvrdi da iza njegove smene stroji upravo Šurbatović.

"Inicijator je bio Jovan Šurbatović. Razumem donekle generalnog sekretara, izbori su na pragu, mora da održava dobre veze sa strukturama Partizana i Zvezde. Tražio je uprkos propisima da se utakmica igra po svaku cenu, u nedostatku termina. Slučaj je bio delikatan i da su samo dvojica igrača imala nalaze o koroni, imali bismo obavezu izolacije. Opet, dostavljeni izveštaji bili su dovoljni za odlaganje. Jesenas je u jeku epidemije bilo uslova za prekid prvenstva".

Ristić kaže da ga je najviše pogodila priča o sukobu interesa.

"Zamislite, ja u sukobu interesa! Moja malenkost, doktor, nasuprot Jovanu Šurbatoviću, vođi navijača Crvene zvezde. Nije Miljko Ristić pregledao nijednog fudbalera, već konstatovao izveštaj kolege. Ponizio je Šurbatović lekarsku profesiju! Nije bilo razloga za sumnju, izveštaje su poslednjih meseci potpisivali različiti doktori. I još jedna stvar o sukobu interesa – ne primam platu za angažovanje ni u Crvenoj zvezdi, ni u FSS. Nikad dinar nisam primio", tvrdi čuveni doktor.

Kurir sport / Sportski žurnal

Bonus video:

02:11

DR MILJKO OTKIO POZADINU PRIČE SA KRUZERA: Lekari završe kurs za 10 dana i legalno rade u Zapadnoj Evropi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track