VI STE TITOVI, TITO JE VAŠ! Hrvatska gleda ne i veruje šta se dešava na Maksimiru: Torcida i Bed Blu bojsi DOMINIRAJU UVREDAMA!
Foto: AP

DERBI

VI STE TITOVI, TITO JE VAŠ! Hrvatska gleda ne i veruje šta se dešava na Maksimiru: Torcida i Bed Blu bojsi DOMINIRAJU UVREDAMA!

Fudbal -

U toku je veliki derbi hrvatskog prvenstva između zagrebačkog Dinama i splitskog Hajduka na Maksimiru.

Naravno pored velikog rivalstva i takmičarskog naboja, navijači oba tima uvek su u fokusu.

Veliki broj pristalica splitskog Hajduka došao je u Zagreb, kako bi pomogli ekipi da dođe do pete pobede u nizu, a nedugo po ulasku "Torcide" na stadion, počele su međusobne uvrede.

Splićani su povikali "Ubij purgera", što je nadimak za domaćine, a kako je "tovar", tj. magarac, nadimak za goste, zagrebački navijači su počeli da viču "Ubij tovara".

Kada je Torcida razvila veliki transparent na kome je pisalo "Mrzim Dinamo", domaći "Bed blu bojsi" su počeli da skandiraju Splićanima

"Vi ste Titovi, Tito je vaš!".

Ovo je naravno bilo zagrebačko podsećanje na dešavanja od 4. maja 1980, kada je preminuo doživotni predsednik SFR Jugoslavije, Josip Broz Tito.

Naime, jedna od najupečatljivijih scena na vest o njegovoj smrti dogodila se u Splitu. U trenutku objave da Tit više nije živ, na stadionu „Poljud” igrao se 43 minut fudbalske utakmice između Hajduka i Crvene zvezde. Bližio se kraj prvog poluvremena, a Zvezda je vodila sa 1:0. Tačno u 19 časova i 12 minuta na teren je ušao jedan čovek i dao znak sudiji Nusrefu Muharemagiću da prekine utakmicu. Nakon toga igrači su se okupili oko arbitra na sredini terena, a oko 50.000 gledalaca na tribinama je ostalo zatečeno. Iznenađenoj publici i igračima se preko razglasa obratio predsednik Hajduka i predsednik Izvršnog veća (gradonačelnik) Splita Ante Skataretiko koji je saopštio vest o smrti predsednika Tita i pozvao sve prisutne da mu minutom ćutanja odaju počast.

Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track