TRI PRSTA I LUDNICA U SRBIJI, A NA MAKSIMIRU SU BILI BELI KAO KRPE: Legendarni Hrvat o čuvenim okršajima sa Partizanom posle RATA
Foto: Profimedia

junak dinama

TRI PRSTA I LUDNICA U SRBIJI, A NA MAKSIMIRU SU BILI BELI KAO KRPE: Legendarni Hrvat o čuvenim okršajima sa Partizanom posle RATA

Fudbal -

Proslavljeni as Dinama iz Zagreba i hrvatske reprezentacije, Silvio Marić, prisetio se okršaja sa Partizanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona 1997. godine.

Bio je to prvi duel hrvatskog i srpskog kluba nakon raspada bivše Jugoslavije.

Kroacija (Dinamo Zagreb) poražena je u Beogradu rezultatom 1:0, međutim, u revanšu na Maksimiru crno-beli su doživeli nezapamćen debakl. Modri su slavili rezultatom 5:0 i prošli dalje.

Marić se u popularnom podkastu "Inkubator" prisetio tih duela.

"Utakmice su bile specifične, posle rata je bila prva između naših i srpskih klubova. Specifično je bio Partizan, stadion JNA, sve to ima neke veze... Možda bi protiv Crvene zvezde bilo još gore, poznato i zbog kojih razloga. Veće je bilo rivalstvo sa Zvezdom, naravno, ali je i Partizan bio dobar", kaže Marić.

Crno-beli su slavili u Humskoj golom Dragana Isailovića u finišu meča.

"Veliko obezbeđenje, prvi put idemo u Srbiju. Sećam se da sam se pitao kad sam čuo žreb 'Partizan, da li je moguće?'. Ovo će biti bomba. Kada su novine drugi dan 'pumpale' to je otišlo daleko. Nervoza kod nas, znamo da smo bolji, ali uvek očekuješ borbu", kaže Marić i dodaje:

"Ideš na utakmicu, svi tri prsta, Srbija, osetiš ludnicu. Stadion pun sat i po pre utakmice. Pomislio sam 'Ovo ako izgubimo, gotovi smo'. Odemo u svlačionicu, govorim 'Sad ću da ih razvalim' i baš od velike želje 'fulam'. Mi izgubimo".

Silvio nikada neće zaboraviti atmosferu sa revanša na Maksimiru i lica fudbalera Partizana kada su izlazili na teren.

"Stižemo na Maksimir, stadion pun, ulazimo u svlačionicu i sećam se svi ćute... Kada samo videli igrače Partizana u tunelu oni su bili beli kao krpe, svi do jednog. Oni su bili gotovi, bodre se, ali vidiš da su gotovi", otkriva Marić.

Tako je i bilo, crno-beli su primili pet golova, a Marić je na tom meču bio dvostruki strelac.

"Sreća velika, ostalo je istorija i kako se završila jedna od najlepših utakmica u karijeri. Svi kad me vide me podsete na Partizan. Prekrasna utakmica, imali smo i sreće, i Ladić odbrani penal. Posle proslave, i oni koji ne navijaju za Dinamo su bili uz nas", kaže bivši igrač Dinama, Njukasla, Porta i Panatinaikosa.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track