EKSKLUZIVNO, BIVŠI ZVEZDIN KAPITEN MIČEL DONALD ZA KURIR: Krivo mi je što sam otišao, ZVEZDU, SRBE I BEOGRAD nosim u srcu
Foto: Starsport

ljudina

EKSKLUZIVNO, BIVŠI ZVEZDIN KAPITEN MIČEL DONALD ZA KURIR: Krivo mi je što sam otišao, ZVEZDU, SRBE I BEOGRAD nosim u srcu

Fudbal -

Nekadašnji fudbaler crveno-belih prisetio se godina provedenih u Beogradu i otkrio da nigde nije bio poštovan u svetu kao u klubu iz Ljutice Bogdana

Mičel Donald ostavio je upečatljiv trag igrajući u Crvenoj zvezdi. Tri godine na Marakani učinile su ga miljenikom navijača i prvim strancem u istoriji koji je poneo kapitensku traku kluba sa Marakane. Za crveno-bele je odigrao 79 utakmice i dao 12 golova, a zvezdaši ga pamte kao velikog borca i profesionalca.

Kurir je Mičela Donalda (33) pronašao u Turskoj gde živi sa suprugom Ezrom, ćerkama i sinom. Posle sezona u Malatiji i Erzurumsporu trenutno je bez kluba.

Mičel Donald
foto: Starsport

Kako gledaš na godine koje si proveo u Crvenoj zvezdi?

- Definitivno moje najbolje godine u karijere. Ogroman naboj emocija. To je prvi utisak - počeo je intervju za Kurir Mičel Donald.

Šta za tebe znači Crvena zvezda s obzirom da i danas imaš posebno mesto u srcima navijača?

- Mogu da kažem da će ime Crvene zvezde za mene uvek imati značaj moje druge kuće. Nedostaje mi Zvezda. Nije fraza, stvarno je tako. Posebno navijači koji su prema meni i mojoj porodici uvek ukazivali poštovanje i ljubav.

Mičel Donald
foto: Starsport

Prvi si stranac koji je bio kapiten Crvene zvezde. Koliko ti znači ta čast?

- Biti kapiten bilo koje ekipe mnogo znači, ali biti kapiten Crvene zvezde, e, to je nešto posebno. I to još prvi stranac u istoriji. Evo, naježio sam se. Taj osećaj nikada neću zaboraviti. Neverovatno!

Kako pamtiš Srbe, kakav su utisak na tebe ostavili kao narod?

- Za mene su Srbi uvek bili i biće jedni od najtoplijih i najljubaznijih ljudi.

Beograd. Koje emocije budi u tebi?

- Beograd je moj grad! Moj drugi dom! I da, još imam svoje mesto tamo. Imam restoran, a želim u budućnosti da otvorim još jedan. Beograd mi nedostaje, planiram vrlo brzo da dođem.

Mičel Donald
foto: Starsport

Pratiš li utakmice Crvene zvezde? Klub je igrao dve grupne faze Lige šampiona i tri puta Ligu Evrope.

- Naravno da pratim. Ne mogu da vidim svaku utakmicu, ali snalazim se. I navijam za Zvezdu, naravno. (smeh)

Da li ti je žao što si napustio Crvenu zvezdu, jer je klub u toj sezoni uspeo da izbori plasman u Ligu šampiona?

- Nije mi žao jer sam ja svesno odlučio da odem. Izabrao sam ponudu koja je bila najbolja za mene i moju porodicu. Opet, bilo mi je krivo, jer su posle mog odlaska ušli u Ligu šampiona. Toliko sam želeo da igram to takmičenje. Možda bi bilo bolje da sam ostao. Ha, ha, ha...

Mičel Donald, Damijan Le Talek
foto: www.crvenazvezdafk.com

Znaš li da navijači i dalje lepo pričaju o tebi, Le Taleku i Ugu Vijeri?

- Redovno na društvenim mrežama dobijam dosta poruka od fanova. Zbog toga se uvek osećam ponosno! Bilo je to neverovatno vreme za mene u Zvezdi.

U Zvezdi si sarađivao sa dvojicom trenera, Miodragom Božovićem i Vladanom Milojevićem. Kako bi opisao njih dvojicu i ko je bio zahtevniji?

- Oba trenera su bila neverovatna za mene i to na različite načine. Srećan sam što sam imao priliku da radim sa njima. Uvek ću im biti zahvalan na prilici koju su mi pružili.

Crvena zvezda, početak priprema, pripreme, Zvezdan Terzić, Mičel Donald
foto: Dragana Udovičić

Kakvu si komunikaciju imao sa generalnim direktorom Zvezdanom Terzićem?

- Sa Terzićem sam uvek imao dobre odnose. U fudbalu je komunikacija veoma važna i moram da kažem da sam retko gde imao toliko poštovanje od direktora kluba i uprave, kao u Crvenoj zvezdi.

Sa kim si se od igrača Crvene zvezde najviše družio?

- U to vreme, najviše sa Demijenom Le Talekom. I danas smo u kontaktu, kao i sa Benom, Boaćijem i Kangom. Inače, mogu reći da je Milan Borjan bio "luuuuud". Ha, ha, ha...

Mičel Donald
foto: Starsport

Igrao si mnogo derbija protiv Partizana. Kako si se spremao za te utakmice?

- Kao i za svaku drugu utakmicu. Ništa posebno. Ali želja da ih pobedim, nije bila 100 odsto, već 300 odsto! Gajim respekt prema Partizanu, posebno prema njihovim navijačima koji su mi uvek ukazali poštovanje.

Šta planiraš da radiš kada okončaš karijeru? Hoćel mi možda da se vratiš u Crvenu zvezdu kao trener?

- Ostajem sigurno u fudbalu. Želim da se vratim u Crvenu zvezdu! Da li kao igrač, ili kao trener... Videćemo. Ali, to će se sigurno desiti!

Mičel Donald
foto: Starsport

Posle dve ćerkice, koje mnogo voliš, dobio si i sina.

- Da moj dečak je do{aš na svet! Hvala mojoj supruzi, ona je moj heroj! Ćerkice i sin su mi najvažniji na svetu. Obožavam ćerke, ali sam imao želju da dobijem sina. Kada sam uzeo Mičela juniora u ruke, osećaj je bio neverovatan. Ha, ha, ha. Sa njim smo kompletirali porodicu.

Crvena zvezda je nedavno dovela Rišaira Živkovića, koji je kao i ti iz Holandije. Da li ga poznaješ? Koliko on može u Zvezdi?

- Da, poznajem ga. Razgovarali smo kada je dolazio u Zvezdu. Od njega klub može da očekuje dobre stvari. Samo treba biti strpljiv. Rišairu je potrebno vreme, da se opusti, da se privikne na novu sredinu. Uz podršku trenera i saigrača biće mnogo bolji od onoga što je sada prikazao.

Mičel Donald
foto: Starsport

Marko Grujić je uvek isticao da si mu mnogo pomogao. Zašto nije uspeo da se ostvari u Liverpulu?

- Marko ima neverovatan talenat i pomagali smo jedan drugome. Što se tiče Liverpula, mislim da je rano otišao. Ne zaboravite, Liverpul nije tim koji čeka mlade igrače, tamo je svaki minut dragocen. Bez obzira na sve, ponosan sam na njega. Evoluirao je, danas je sjajan fudbaler, pokazuje to igrajući za Porto.

Mičel Donald
foto: Starsport

Počeo si da igraš za reprezentaciju Surinama. Koji su dometi?

- Jedno lepo i sjajno iskustvo! Još smo u procesu nastajanja, jer je sve novo. Na pravom smo putu. Imamo dobar tim sa dosta iskusnih igrača, ali na rezultat ćemo morati da sačekamo još neko vreme - poručio je Mičel Donald.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track