DEJAN JOVELJIĆ ZA KURIR IZ "GRADA ANĐELA": Los Anđeles je EKSTRA, igranje ŠAHA me je spremilo za sezonu u AMERICI
Foto: Profimedia

najbolji šahista među fudbalerima

DEJAN JOVELJIĆ ZA KURIR IZ "GRADA ANĐELA": Los Anđeles je EKSTRA, igranje ŠAHA me je spremilo za sezonu u AMERICI

Fudbal -

Mladi srpski fudbaler koji igra za čuveni Galaksi otkrio kako se za zanimljiv i neobičan način pripremao tokom zime

Dejan Joveljić vredno trenira u Los Anđeles Galaksiju i sprema se za početak nove sezone u Americi. Biće to njegova druga godina u MLS ligi u kojoj očekuje borbu za ulazak u plej-of, a potom i za titulu.

Dejan Joveljić
foto: Profimedia

Tokom zime Dejan Joveljić bio je rodnoj Republici Srpskoj, ali i Srbiji. Slobodno vreme iskoristio je da bude učesnik jednog šahovskog turnira u Požegi na kojem je osvojio šesto mesto. Inače, Dejan Joveljić je među fudbalerima najbolji šahista na svetu, što potvrđuje i objava njegovog trenera, što je sa svetom podelio i Los Anđeles Galaksi preko instagrama.

- Nakon završetka sezone u Los Anđelesu, malo sam odmarao. Vreme sam provodio sa porodicom i prijateljima. Posle nekoliko dana počeo sam individualno da treniram pripremajući se za sledeću sezonu - priča za Kurir Dejan Joveljić i nastavlja:

Dejan Joveljić
foto: Printskrin/Jutjub

- U međuvremenu od mog kondicionog trenera sam dobio nekoliko slobodnih dana i tu priliku sam iskoristio da odigram svoj prvi turnir u šahu. Na poziv internacionalnog majstora Dejana Pavlovića odazvao sam se učešću na turniru u Požegi. Zadovoljan sam kako sam odigrao, ispunio sam svoj cilj, uzeo sam 4,5 poena. Šah igram baš aktivno već dve godine. Kad imam vremena radim i sa mojim trenerom, internacionalnim majstorom Miodragom Perunovićem, inače selektorom reprezentacije Srbije. Naravno, uz tatu i dedu sam naučio ovu igru. (smeh) Moj omiljeni šahista je Magnus Karlsen, koji mnogo voli fudbal. (smeh)

Dejan Joveljić
foto: Profimedia

Prošlog leta Dejan Joveljić je iznenada otišao iz Ajntrahta i Frankfurta u Los Anđeles.

- Odlučio sam se za Galaksi, iako sam imao i dobru ponudu iz Francuske. Ovo je najveći klub u Americi, liga je sve kvalitetnija, a i mnogo je mladih igrača.

Dejan Joveljić
foto: Profimedia

Utisci iz Kalifornije su fantastični.

- U Los Anđelesu je ekstra! Prva tri meseca dok sam bio tamo, malo je bilo nezgodno. Ali, u međuvremenu moja porodica je dobila vize tako da su sada sa mnom. Sa njima je uvek sve lakše.

MLS liga je svake godine sve bolja.

- Mogu da kažem da sam se iznenadio kvalitetom lige. Igrao sam u Srbiji, Nemačkoj, Belgiji i Austriji. Mogu da poredim, MLS liga je kvalitetom jača od belgijske i austrijske, samo ne od Bundeslige.

Dejan Joveljić
foto: Profimedia

Interesovalo nas je kako se Dejan Joveljić snašao u novoj sredini. Los Anđeles Galaksi ima nekoliko ponatih igraa poput Meksikanca Čičarita Ernandeza, Francuza Kevina Kabrala, Španca Viktora Vaskeza...

- Prihvatili su me odlično! Ne družim se nešto naročito sa saigračima, tek ih upoznajem, ovde sam stigao krajem avgusta prošle godine. Ako nekoga moram da izdvojim, to je Saša Klještan, momak srpskog porekla.

Dejan Joveljić
foto: Profimedia

Srpska fudbalska reprezentacija obezbedila je odlazak na SP u Kataru. U junu prošle godine Dejan Joveljić bio je pozvan od selektora Dragana Stojkovića Piksija za turneju po Japanu i igrao je za srpski nacionalni tim.

- Pratio sam igre Srbije, naravno. San svakog igrača i navijača je mundijal. Ogroman uspeh, ali idemo do kraja! Čast i zadovoljsvo je predstavljati Srbiju - poručio je Dejan Joveljić, izdanak omladinske škole Crvene zvezde.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track