TRENER PARTIZANA STANOJEVIĆ POBORNIK REGIONALNOG TAKMIČENJA: Uvek sam za Jadransku ligu, ali... (VIDEO)
Foto: Starsport©

sportsko udruživanje

TRENER PARTIZANA STANOJEVIĆ POBORNIK REGIONALNOG TAKMIČENJA: Uvek sam za Jadransku ligu, ali... (VIDEO)

Fudbal -

Fudbalski stručnjak kaže da bi trebalo da se ugleda na primer iz košarke

Trener fudbalera Partizana Aleksandar Stanojević zagovornik je regionalne lige u fudbalu. Pretpostavka je da bi takvo prvenstvo podiglo kvalitet fudbala u regionu, samim tim omogućilo klubovima da postižu bolje rezultate i proizvode još veći broj kvalitetnih mladih igrača.

Aleksandar Stanojević
foto: FK Partizan

Aleksandar Stanojević bio je gost u podkastu "Sportlajt" gde je na pitanje novinara podržava li osnivanje regionalne lige odgovorio:

- Sa sportske strane, naravno da sam za Jadransku ligu u fudbalu. Košarka je odličan primer. Uvek sam za jaku konkurenciju, ali tu se dosta politika meša.

Unazad dve decenije mnogo se priča o regionalnoj ligi na prostoru bivše Jugoslavije, ali i mogućim zajedničkim ligama sa klubovima iz Mađarske, Rumunije, Bugarske i Grčke. Nikada nijedna od ideja nije zaživela, a razlog je UEFA koja ne podržava ovakav vid takmičenja.

Aleksandar Stanojević
foto: Printskrin/Jutjub

Svaka zemlja članica UEFA ima mogućnost da preko kvalifikacija učestvuje u tri evropska takmičenja, koja joj donose ozbiljan novac. Samim tim, ostaje pitanje koji je interes klubova da pokrenu regionalnu ligu i time ostanu bez dobrog izvora finansiranja.

Sa druge strane, ostaje pitanje potencijalnih učesnika regionalne lige, odnosno koji bi parametar bio da pojedini klubovi dobiju pozivnicu za takvo takmičenje. I ono što je najvažnije, da li bi ta liga bila isplativa, da li bi mogla da privuče ozbijne sponzore, da li bi moglo da se zaradi od TV prava.

Aleksandar Stanojević
foto: Printskrin/Jutjub

A, tu je i aspekt bezbednosti. Jer, kome treba fudbalska liga, ako će na utakmicama dolaziti do nacionalnih tenzija, ili ne daj Bože ozbiljnih incidenata.

Aleksandar Stanojević produžio je ugovor sa Partizanom do leta 2024. godine, iako je tokom sezone imao nekoliko ozbiljnih ponuda iz Turske. Crno-beli su trenutno lideri Superlige, sa pet bodova prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu i jedini tim u prvenstvu bez poraza i sa svim pobedama u gostima.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track