08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

i danas idol navijačima

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Fudbal -

U Smederevskoj Palanci živi čovek koji je u Srbiji bezmalo nepoznat, ali je na drugom kontinentu fudbalska legenda.

Bio je strah i trepet za protivničke golmane.

Za Zdenka Mufa u Srbiji su samo čuli pasionirani fudbalski znalci, a u grčkoj Janjini i meksičkoj Gvadalahari je idol navijačima.

Zdenko Muf
foto: Kurir televizija

- Ja sam igrao u "Radničkom" sa Novog Beograda superligu, tako da, da sam igrao u Zvezdi ili Partizanu, sigurno bih bio poznatiji kod nas - kaže Zdenko Muf za Kurir televiziju.

Svoje prve fudbalske korake napravio je na stadionu "Jasenice" u rodnoj Smederevskoj Palanci.

- Počeo sam sa 10 godina da treniram 1981. godine. Odlazim za Beograd 1988. godine, igrali smo kvalifikacije za omladinsku ligu Srbije protiv "Radničkog" sa Novog Beograda i ja sam u tom dvomeču odigrao dobro i tada su me zapazili. Tu sam godinu dana igrao za omladince, nakon čega prelazim u prvi tim. Već tada kada sam igrao za omladince, Ljubiša Tumbakovihttp://admin.kurir.rs/index.php?page=articleć me je debitovao za prvi tim - priča Muf.

1 / 5 Foto: Kurir televizija

Dve sezone je proveo u "Radničkom", nakon čega prelazi u Grčku.

- Trener Dragan Kokotović je u to vreme preuzeo "Janjine", on je bio bivši igrač "Rada" sa Banjice. Kada sam ja prešao tamo "Janjine" je bilo druga liga, a ja sam odigrao fantastičnu sezonu, dao sam 29 golova na 33 utakmice, što je bilo izuzetno. I dan danas ostao upamćen kod njihovih navijača - priča Zdenko Muf.

On se prisetio prve utakmice koju je odigrao pred svojim navijačima i penala koji je promašio.

- Ja sam promašio penal i odjednom sam čuo da ceo stadion skandira moje ime! Obično kad promašite penal idu psovke, pa čak i od tvojih navijača. Međutim, ja sam posle tog skandiranja dobio neku snagu i dao dva gola - priseća se Muf.

Zdenko Muf
foto: Kurir televizija

Nastavak svoje fudbalske karijere Muf je gradio u Meksiku, potpisujući ugovor sa "Tekosom" iz Gvadalahare.

- Znao sam da je to fudbalska zemlja. Iako nije baš sigurna što se života tiče, živi se kao i svuda. Negde ima manje, negde više kriminala, ali što se fudbala tiče, sve je bilo na jednom izuzetnom visokom nivou. Stadioni su puni, kod njih nema foliranja, sve je opušteno. Oni piju pivo na stadionu, zravo se peckaju i šale, a nakon što odigram utakmicu i izađem iz svlačionice mnogo autograma i fotografijama sam davao i protivničkim navijačima. Oni igrače cene po umeću pre svega - priča Muf.

Jedan gol posvetio je svom prijatelju, fudbaleru Darku Tešoviću, koji je u tom trenutku bio povređen. Način na koji je to uradio je legendaran.

Zdenko Muf
foto: Kurir televizija

- Obukao sam dres "Partizana" ispod i to je bilo tako što sam ja skinuo dres nakon gola, pokazao dres "Partizana" i uredno dobio žuti karton, ali mi nije bilo mnogo žao. Ono što je kod mene posebno izazvala čuđenje je što su komentatori znali da je to dres "Partizana" - priseća se Muf.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track