NAFTA, ČELIK I GAS SU GA UČINILI TEŠKIM 14 MILIJARDI DOLARA: Ko je Putinov prijatelj Roman Abramovič koji se povukao iz Čelsija
Foto: Profimedia, EPA / Sergei Savostyanov / Sputnik / Kremlin pool

gazda plavaca

NAFTA, ČELIK I GAS SU GA UČINILI TEŠKIM 14 MILIJARDI DOLARA: Ko je Putinov prijatelj Roman Abramovič koji se povukao iz Čelsija

Fudbal -

Svet sporta prodrmala je vest da se Roman Abramovič (55) povukao sa mesta vlasnika Čelsija posle skoro 20 godina.

Ruski milijarder, čija se "težina" procenjuje na 14 milijardi dolara, je bio pod sve većim pritiskom zbog veza sa predsednikom njegove domovine Vladimirom Putinom, nakon vojne invazije na Ukrajinu. Iako nije zvanično podneo ostavku niti najavio nameru da proda klub, Abramovič je potvrdio da više neće kontrolisati stvari na Stamford Bridžu.

"Tokom mog skoro 20-godišnjeg vlasništva nad Čelsijem, uvek sam gledao na svoju ulogu čuvara kluba, čiji je posao da obezbedi da budemo uspešni koliko možemo danas, kao i da gradimo za budućnost, dok takođe igra pozitivnu ulogu u našim zajednicama. Uvek sam donosio odluke u najboljem interesu kluba u srcu. Ostajem posvećen ovim vrednostima. Zato danas poverenicima Čelsijeve dobrotvorne fondacije dajem upravljanje i brigu o Čelsiju. Verujem da su trenutno u najboljoj poziciji da brinu o interesima kluba, igrača, osoblja i navijača", napisao je on u izjavi.

Da li ovo njegovo "dasvidanija" ili "zbogom" pokazaće vreme.

Abramovič je pre skoro 20 godina prvi put potresao svet fudbala kada je odlučio da kupi premijerligaša iz Zapadnog Londona.

Roman Arkadijevič je rusko-jevrejskog porekla. Rano je ostao bez oba roditelja, pa je detinjstvo proveo kod strica. Školovao se u Moskvi na Držanoj pravnoj akademiji gde je i diplomirao 2001. godine.

Posle raspada SSSR-a tokom 1990-tih pokazao se veoma sposobnih u poslovima sa gasom i naftom. Mnogi kažu da mu je to pošlo za rukom uz pomoć države. Kako god, Abramovič se kotirao veoma visoko na listi najbogatijih Rusa. Jedan period je važio za najbogatijeg Rusa.

Abramovič je 2008. godine uplovio u politiku, pa je postao gubernator Čukotskog okruga. Na izborima je dobio čak 97 odsto glasova.

U trenutku preuzimanja Čelsi je bio tek prosečan engleski klub koji nije mogao da parira slavnijim rivalima. Titula iz 1955. godine bila je tek uspomena. Klub je pao u velike finansijske probleme, dug je narastao do 20 miliona evra, što je za to vreme bio veliki dug. Abramovič je došao kao spas u poslednji čas. Prema navodima insajdera, dogovor je pao za 15 minuta, pa je Rus u junu 2003. godine kupio 50 odsto deonica za 35 miliona evra. Nešto kasnije je za preostalih 50 odsto platio 160 miliona.

Finansijska injekcija je odmah počela da deluje. Čelsi je već sledeće sezone završio kao drugi u Premijer ligi, a zatim su došle i titule. Abramovič je sa svojim timom dovodio prava pojačanja, a pored igrača ubo je premiju i dovođenjem Žozea Murinja za trenera.

Kada se podvuče crta Čelsi je za njegovog mandata osvojio pet titula u Premijerligi, dve Lige šampiona, dve Lige Evrope, pet FA kupova, tri Liga kupa, klupsko Svetsko prvenstvo, UEFA Superkup i dva engleska Superkupa.

Abramovič je prošle godine punio novinarske stupce informacijom da je kupio novu "igračku", jednu od najskupljih jahti na svetu. U pitanju je jahta "Solaris", koju je Roman pazario pre izvesnog vremena, a koja je bila na doradi u nemačkoj luci Bremerhaven, gde je konačno završena, tačno šest godina od početka gradnje.

- Ovo je najnovija Romanova igračka vredna 610 miliona dolara. Mega jahta je najskuplja jahta koja je napravljena po nečijem zahtevu. Ima neverovatnu naprednu tehnologiju, dugačka je 140 metara i ima 48 kabina koje mogu da prime posadu od 60 ljudi i 36 gosti. Ovo je najbezbednije plovilo na svetu, napravljeno je za Romanov uzak krug prijatelja. "Solaris" ima vrhunski sistem za bezbednost, zatim radarski sistem detekcije raketa, prozore koji su otporni na metke i posebnu pancirnu zaštitu. Ima ugrađenu teretanu, saunu, đakuzi, bazen, kao i mali noćni klub. Tu je i prava flota džet-skija, kao i helipad na koji može da sleti helikopter - stoji u opisu na portalu "Luksuo" koji je specijalizovan za jahte.

Osam snažnih motora u utorbi broda su dovoljna da plovilo dostigne maksimalnu brzinu od 33 kilometara na čas.

Brod "Solaris" je već sedmi u Romanvoj kolekciji plovila, i nije najvredniji, pošto u svom posedu ima i jahtu "Eclipse" vrednu neverovatnih 700 miliona dolara, dugačku 163 metra.

Abramovič se ženio i rastajao tri puta. U decemrnu 1987. oženio se za Olgu Jurevnu Lisovu s kojom se rastao tri godine kasnije. U oktobru 1991. ponovno je izrekao sudbonosno 'da' Irini Malandinovoj, stjuardesi Aeroflota s kojom ima petero dece. Par se razišao 2007., a Malandinova je na brakorazvodnoj parnici dobila 213 miliona evra. Roman se 2008. (zasad) poslednji put ženio, tada za Dašu Žukovu, ćerku ruskog oligarha, Aleksandra Žukova, s kojom je dobio dvoje dece, a s kojom se rastao 2018. Od iste godine je i vlasnik izraelskog državljanstva, kojeg je uzeo kada mu je istekla britanska poduzetnička viza.

Ugledni Forbs svrstava ga na 142. mesto najbogatijih osoba na svetu s 14 milijardi evra 'težine' te piše kako ima udeo vlasništva u 'gigantskim kompanijama' specijalizovanima za čelik "Evraz" i "Norilsk Nickel". Zatim, 2005. prodao je naftnu kompaniju "Sibneft" ruskoj kompaniji u vlasništvu države Gazpromu za 11,5 milijardi evra.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track