ORKESTRIRANA KAMPANJA MRŽNJE PREMA UKRAJINCU KOJI JE OSTAO U RUSIJI: Stalne pretnje i prozivke na račun TIMOŠČUKA, nema mira!
Foto: EPA

mora li tako

ORKESTRIRANA KAMPANJA MRŽNJE PREMA UKRAJINCU KOJI JE OSTAO U RUSIJI: Stalne pretnje i prozivke na račun TIMOŠČUKA, nema mira!

Fudbal -

Legendarni ukrajinski fudbaler pod baražnom vatrom bivših saigrača i medija iz rodne zemlje

Anatolij Timoščuk, nekadašnji ukrajinski fudbaler, danas trener u stručnom štabu Zenita iz Sankt Peterburga, svakim danom doživljava nove pretnje, a mržnja prema njemu raste svakim danom, pišu ruski mediji. FS Ukrajine želi da mu oduzme sva priznanja koja je stekao u toj zemlji, a nekadašnji saigrači ga javno prozivaju.

Anatolij Timoščuk
foto: Printskrin/Instagram

Anatolij Timoščuk jedan je od retkih Ukrajinaca koji je ostao u ruskom fudbalu, piše ruski portal Sport 24. Andrej Voronjin, Jaroslav Godzjur, Denis Kuljakov, Artem Poljarus, Dmitrij Evanisenja i Jaroslav Rakicki već su napustili rusku Premijer ligu. Prema određenim glasinama, defanzivac Zenita Rakicki bio je primoran da napusti Sankt Peterburg zbog pritiska koji su počele ukrajinske vlasti da vrše na njegove roditelje u Dnjepru.

Nesrećni Anatolij Timoščuk suočava se sa oštrom mržnjom sunarodnika na svakom koraku. Ukrajinci svesno zaboravljaju da je Timoščuk reagovao na rat u Ukrajini još 24. februara, kada je na Instagramu, na ukrajinskom jeziku napisao:

- Potreban nam je mir zbog naše dece i roditelja. Za život na zemlji.

Četiri dana kasnije Timoščuk nije otišao na meč Zenita protiv Rubina. Međutim, to nije sprečilo bivše saigrače da ga napadnu. Prvi koji ga je prozvao bio je Jevgenij Levčenko:

- Ti si iz Ukrajine? Kako možeš da ćutiš i da nastaviš da radiš tamo? Igrali smo zajedno za isti tim, sa ponosom nosili dres, pevali himnu, pobeđivali i gubili. Zašto ćutiš? Kako ćeš nastaviti da živiš?

Potom se oglasio fudbaler Atalante Ruslan Malinovski:

- On više nije legenda ukrajinskog fudbala! Nije 100 odsto. Svi su već zaboravili na njegove usluge prema zemlji.

Najoštriji je bio Aleksandar Alijev, koji je igrao u Rusiji za Lokomotivu i Anži:

- Gde si nestao? Šta, zabio si jezik u dupe? Ti si neki patriota, Ukrajinac. Ispostavilo se da si nacrtao zastave na obrazima da bi se pokazivao.

Anatolij Timoščuk
foto: www.fc-zenit.ru

Potom su mediji iz Ukrajine isprozivali Anatalija Timoščuka da ne plaća alimentaciju svojoj bivšoj supruzi Nadeždi Navrotskoj, koja živi u Nemačkoj. Kasnije se pokazalo da to nije istina. Timoščuk danas živi u Sankt Peterburgu sa Ruskinjom Anastasijom Klimovom. Posle svega što preživljava, ruski portal Sport 24 se pita, da li bi Anatolij Timoščuk bio bezbedan da se vrati u Ukrajinu.

Kao što smo juče preneli, FS Ukrajine, tačnije Komitet za etiku Saveza, želi Anatoliju Timoščuku oduzme trenersku PRO licencu, sve državne nagrade i počasne titule, sve trofeje koje je osvojio u Ukrajini.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track