BIO JE HEROJ UKRAJINE, A SADA GA RAZAPINJU ZBOG PODRŠKE RUSIMA: Bivši trener Dinama iz Kijeva i Šahtjora iz Donjecka promenio stav
Foto: Profimedia

Smeta im izjava Lučeskua

BIO JE HEROJ UKRAJINE, A SADA GA RAZAPINJU ZBOG PODRŠKE RUSIMA: Bivši trener Dinama iz Kijeva i Šahtjora iz Donjecka promenio stav

Fudbal -

Rumunski trener Mirčea Lučesku u samo tri nedelje prošao je put od "heroja" do "izdajnika" Ukrajine.

Lučesku je dobro poznato ime u Ukrajini. Od 2004. do 2016. godine je vodio Šahtjor iz Donjecka, a od 2020. godine je trener Dinama iz Kijeva.

Nakon što je 24. februara počela ruska invazija na Ukrajinu, legendarni Rumun je dao hrabru izjavu rekavši da neće napustiti Kijev, gde je radio kao trener. Izgledao je samouvereno, s oduševljenjem je fudbalski svet slušao reči legende, a Ukrajinci ga slavili jer je odlučio da u najtežim trenucima bude s njima.

"Neću napustiti Kijev i vratiti se u Rumuniju jer nisam kukavica. Nadam se da će ovaj rat kojeg su počeli idioti što pre biti zaustavljen. Nikada nisam mislio da može doći do ovoga", poručio je Lučesku prvog dana invazije.

Međutim, ubrzo je bio u svom domu u Rumuniji.

On je sa svojim pomoćnicima preko Moldavije stigao u Bukurešt i naprosto sve zaboravio.

Trenutno se u sportskim medijima u Ukrajini vrti Lučeskuova izjava kako Rusi ne bi trebali da trpe sankcije zbog ratnih dešavanja.

"Za mene sport mora da ujedini i ne treba da bude isključiv. On je kao kultura, nešto što treba da ostane van sukoba", rekao je Lučesku.

Rumunski trener dobro poznaje i ruski narod pošto je radio u Zenitu iz Sankt Peterburga.

"Nikad nisam mislio da će se tako nešto dogoditi. Ukrajinci i Rusi su živeli zajedno kao braća. Problem je politički, ne znam kako će se sve završiti jer su Ukrajinci ponosan narod. Rat će trajati dugo i neće biti pobednika. Nije trebalo da dođe do ovoga", rekao je Lučesku.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track