TEKST KOJI JE NAPRAVIO BUM Večernji list RASPALIO: Srbija je fudbalski vladar u bivšoj Jugoslaviji! Hrvatska više nije na vrhu!
Foto: Printscreen, Shutterstock, FK Crvena Zvezda

ANALIZA

TEKST KOJI JE NAPRAVIO BUM Večernji list RASPALIO: Srbija je fudbalski vladar u bivšoj Jugoslaviji! Hrvatska više nije na vrhu!

Fudbal -

Srbija će imati sigurno dva predstavnika u Ligi šampiona, a to nije promaklo ni hrvatskim medijima.

Dobre partije "večitih" u evropskim takmičenjima "naterale" su naša zapadne komšije da nam odaju priznanje. Preciznije, "Večernji list" je juče plasirao tekst pod naslovom "Hrvatska više nije na vrhu: Srbija je nogometni vladar na prostoru bivše Jugoslavije", i napravio pravi bum na Balkanu.

Autor teksta Vanja Deželić istakao da je Hrvatska pala na 18. poziciju UEFA lestvice, čak sedam koraka iza Srbije.

"Hrvatska fudbalska reprezentacija i Dinamo poslednjih godina su bili nivo za sebe u poređenju sa zemljama bivše Jugoslavije, no nešto se unazad dve godine počelo osetno menjati i rezultati se polako naziru. Srpski fudbal uspešniji je od hrvatskog. Barem na klupskom nivou", glasi početak analize u "Večernjem listu".

Dinamo, Vest Hem, Maksimir,
foto: Profimedia

Autor navodi da su i "Orlovi" i "Vatreni" vizu za Katar "overili" kao prvi u svojim grupama, ali i da je Srbije imala teži put - preko Portugala, a ne Rusije.

U nastavku teksta priča se fokusira na uspehe Zvezde i Partizana.

Dinamo je ove sezone ispao u plej-of rundi nokaut faze Lige Evrope, ali je bio jedini njihov klub koji se dokopao makar evropske jeseni. Podseća se da će Srbija vrlo verovatno u sezoni 2023/24 imati direktnog učesnika grupne faze Lige šampiona i još jednog u kvalifikacijama, navodeći da su Hrvate skupo koštali kiksevi njihovih klubova protiv "objektivno slabijih protivnika".

"Bodovi se vrednuju od sezone 2017/18 i uz Dinamo, samo je Rijeka u sezoni 2020/21 uspela da dostigne grupnu fazu evropskog takmičenja. Dinamo je to učinio svake od pet vrednovanih sezona. Ukratko, srpski fudbal ide uzlaznom putanjom. Hrvatski ostavlja utisak kao da napreduje, ali to treba dokazati u evropskim takmičenjima. Najveći nivo drži isključivo Dinamo o kojem Hrvatska previši zavisi", navodi se u analizi.

večernji list
foto: Prtintscreen

(Kurir sport/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track