ZVEZDIN SKOK OD 161 MESTA NA LISTI UEFA: Fantastičan rezultat crveno-belih u poslednjih PET GODINA!
Foto: www.crvenazvezdafk.com

bravo

ZVEZDIN SKOK OD 161 MESTA NA LISTI UEFA: Fantastičan rezultat crveno-belih u poslednjih PET GODINA!

Fudbal -

Klub iz Ljutice Bogdana ima velikih razloga za zadovoljstvo

Fudbalski klub Crvena zvezda je u poslednjih pet godina igrajući velika evropska takmičenja napravio impozantan uspeh. Od 2017. godine pa sve do sada napredovali su crveno-beli za čak 161 mesto UEFA liste, što je srpski klub postavilo na visoku 34. poziciju u Evropi.

Gelor Kanga
foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Sve je počelo eliminacijom Krasnodara u plej ofu za Ligu Evrope, kada se Crvena zvezda u sezoni 2017/18 vratila na evro-scenu. Zahvaljujući golovima Nemanje Radonjića i Gelora Kange na punoj Marakani crveno-beli su krenuli sa pisanjem novih stranica istorije. Odmah potom u grupnoj fazi drugog po jačini takmičenja na Starom kontinetnu četa Vladana Milojevića je napravila novi uspeh. Izboreno je prvo evropsko proleće posle više od dve decenije, nakon što su u duelima sa Bate Borisovim, Arsenalom i Kelnom kao druga ekipa u grupi prošli u šesnaestinu finala. Nakon dvomeča sa CSKA klub se časno oprostio od Lige Evrope te sezone, a sam plasman do nokaut faze pomerio je Zvezdu na 119. mesto sa 195 pozicije UEFA liste.

Milan Pavkov
foto: @starport

Naredne sezone napravljen je još veći iskorak plasmanom u Ligu šampiona. Posle neverovatne utakmice protiv Salcburga i herojskoj paritiji crveno-belih momaka, navijači su mogli da uživaju u susretima na stadionu “Rajko Mitić” sa Liverpulom, Pariz Sen Žermenom i Napolijem, a svi zvezdaši će dugo pamtiti trijumf nad engleskim velikanom u režiji dvostrukok strelca Milana Pavkova. U toj godini klub je nastavio sa odličnim partijama što je popelo Zvezdu 2019. godine na 88. poziciju liste najveće fudbalske organizacije u Evropi.

U sezoni 2019/20 ponovo smo gledali Crvenu zvezdu u najelitnijem takmičenju na Starom kontinentu. Dvomeč sa Jang bojsom je pripao izabranicima Vladana Milojevića, tako da su zahvaljujući velikoj pobedi i pre toga čuvenoj eliminaciji Kopenhagena fudbaleri doprineli tome da se Zvezda tada nađe na 66. mestu UEFA liste što je bio jedan od neverovatnih uspeha te sezone. Još jednom su na punoj Marakani gostovali evropski velikani poput minhenskog Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa, a crveno-beli tim je bio nadomak toga da nastavi takmičenje na evro-sceni kao trećeplasirana ekipa u grupi.

Dejan Stanković
foto: www.crvenazvezdafk.com

Pod komandom Dejana Stankovića Zvezda je nastavila istim stopama kada su u pitanju najveća evropska takmičenja. U sezoni 2020/21 tim je eliminisao Ararat u plej-ofu i još jednom zaigrao u Ligi Evrope, drugi put po redu u poslednjih pet godina. Ovoga puta pred praznim tribinama Zvezda je prikazala sjajne partije protiv Hofenhajma, Slovana iz Libereca i Genta. Dva puta se savladan belgijski predstavnik, Slovan ubedljivo na Marakani sa 5:1, dok su remiji sa češkom ekipom na gostujućem terenu i sa nemačkim timom “kući” doprineli da se Zvezda sa ukupno 11 bodova kao druga ekipa u grupi plasira još jednom u nokaut fazu Lige Evrope. Protiv italijanskog Milana u šesnaestini finala crveno-belima je nedostajalo sreće, te je pri dva nerešena rezutata i ukupnom skoru od 3:3 i golu u gostima “fortuna” stala na stranu rivala. Uprskos tome ponovo su crveno-beli napravili odličan iskorak u Evropi i zauzeli 50. mesto UEFA listi. Neverovatna sezona dovela je do toga da se Zvezda ponovo nađe među najboljih 50 timova na Starom kontinentu.

Ove sezone Crvena zvezda se herojski oprostila od takmičenja u Evropi. U osmini finala Lige Evrope izabranici Dejana Stankovića su eliminisani od Glazgov Rendžersa, a i na ovom dvomeču Zvezda je pokazala da je ozbiljan rival svim ekipama u Evropi. Bez obzira na to novu granicu su postavili prvotimci Crvene zvezde pošto su kao prva ekipa u grupi sa Bragom, Ludogorecom i Midtjilandom izborili dikretan plasman u osminu finala. To je označilo i da će navijači gledati evropsku utakmicu tima na Marakani u martu mesecu posle 30 godina. Upravo ova sezona bila je najbolja evropska za crveno-bele, jer je osvojeno 15.000 bodova na UEFA listi.

Gledajući prostu matematičku računicu, Crvena zvezda je u prethodnih pet godina osvojila 46 hiljada bodova što je klub postavilo na visoko 34. mesto UEFA liste, a prema statističkim proračunima do 2025. godine se predviđa da će Zvezda zauzimati 25 mesto. U prethodnih pet godina ostvareno je čak 30 pobeda u Evropi i postignut 91 pogodak što je još jedan impozantan podatak.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track