ZEMLJOTRES! NEVEROVATNE PROMENE U FUDBALU! Bogatima se omogućava da troše VIŠE NEGO IKADA PRE! Šta to radi UEFA?
Foto: EPA PETER POWELL, EPA MATTEO BAZZI, EPA ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN, EPA GUILLAUME HORCAJUELO, EPA AIDAN CRAWLEY

ZEMLJOTRES!

ZEMLJOTRES! NEVEROVATNE PROMENE U FUDBALU! Bogatima se omogućava da troše VIŠE NEGO IKADA PRE! Šta to radi UEFA?

Fudbal -

Evropska kuća fudbala (UEFA), spremna je da svetu predstavi nova pravila koja će značajno uticati na najvažniju sporednu stvar

Nismo uopšte sigurno da će to doprineti najpopularnijoj sporednoj stvari na svetu - naprotiv.

UEFA bi vec u aprilu, tačnije sedmog dana u tom mesecu trebalo da izglasa promene koje se tiču obeštećenja za transfere, ali i plate fudbalera.

Klubovi će imati tri godine da se prilagode na novi zakon i pravila, piše ugledna "Marka", koja donosi informaciju da nijedna ekipa neće moći da potroši više od 70 odsto od prihodovanog novca.

Liga šampiona
foto: Profimedia

U pomenute tri godine, klubovi će imati "foru" da koriste do 90 procenata kako bi se postepeno navikavali na pravilo, a taj period bi ujedno trebalo da predstavlja probni period.

Kazne će biti rigozorne

Kako navodi Marka kontrola će biti rigorozna kao i kazne za oni koji prekrše pravila. Prema tome, možemo da očekujemo izbacivanje iz Lige šampiona, Lige Evrope i Lige Konferencije ukoliko neka ekipa ne uspe da ispoštuje nove odredbe.

Izveštaj iz UEFA govori da 40 evropskih klubova nije pristalo na uvođenje novih pravila, ali uprkos tome, deluje da je sve to gotova stvar i da će 7. aprila sve biti potvrđeno.

Da prevedemo na "prost" jezik. Novi mehanizam omogućava klubovima da troše nemilice. Ako neko ima prihode od 500 miliona evra, on će moći da na transfere potroši 450 miliona evra!

Aleksander Čeferin, predsednik UEFA
Aleksander Čeferin, predsednik UEFAfoto: Profimedia

Aktuelna pravila i finansijski fer plej, doneta su 2011. godine, ali navodno nisu zadovoljili čelnike UEFA koji su iz tog razloga odlučili da donesu nove promene. Mada, pre nam se čini da nisu zadovoljili bogate klubove.

Mohamed bin Salman, novi vlasnik Njukasla
Mohamed bin Salman, novi vlasnik Njukaslafoto: EPA

Roman Abramovič pokrenuo lavinu

Praktično od starta 21. veka, mnogi imućni ljudi, bogati biznismeni i šeikovi, odlučili su da ulažu u sport kako bi pojačali stvorenu imperiju.

Veliki "bum" izazvao je dolazak Romana Abramoviča u Čelsi 2003. godine, a tek krajem prve decenije u 21. veku osetnije se primetio ogroman priliv novca sa istoka, dok su sve zainteresovaniji za evropski fudbal bogati Amerikanci.

Tako smo dobili moćni Mancester siti za koji je zaslužan Mansur bin Zajed, ali i PSŽ koji je pod kontrolom Nasera Al Kelaifija... Porodica Glejzer već dugo kontroliše Mančester junajted.

Amerikanci na čelu Liverpula najavili su novu eru, dok se prakticno neprestano pojavljuju novi klubovi koji jednostavno bljesnu, a ocekuje se veliki i vrtoglavi uspon Njukasla, premijerligaša koji se do nedavno borio za opstanak, a koji je u toku ove sezone kupio Mohamed bin Salman.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track