ORLOVI SPUŠTENI NA ZEMLJU: Danska brutalno prekinula niz Srbije! Utakmica u znaku Kristijana Eriksena VIDEO
Foto: EPA/Liselotte Sabroe

Prijateljski meč

ORLOVI SPUŠTENI NA ZEMLJU: Danska brutalno prekinula niz Srbije! Utakmica u znaku Kristijana Eriksena VIDEO

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije doživela je prvi poraz posle osam utakmica.

"Orlovi" su poraženi u prijateljkom meču u Danskoj rezultatom 3:0 (1:0) odigranom na stadionu "Parken" u Kopenhagenu.

Danska je, poput Srbije, obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo.

Danska je pobedila golovima Joakima Melea u 15. minutu, Jespera Lindstroma u 53. minutu i Kristijana Eriksena u 57. minutu. Danska je treći uzastopni put savladala Srbiju u međusobnim mečevima.

Meč u Kopenhagenu bio je specifičan i po tome što je za domaću selekciju i to u ulozi kapitena nastupio Kristijan Eriksen, koji je prošle godine tokom utakmice EP protiv selekcije Finske doživeo srčani udar upravo na stadionu "Parken". Eriksen je bio nekoliko minuta klinički mrtav, ali je uspeo da se oporavi i vrati fudbalu.

Srbija nije ličila na sebe u ovoj utakmici. Od početka je odbrana pravila greške i dozvoljavala rivalu da visokim presingom pravi šanse. Danci su najveće probleme pravili po bokovima, podjednako i na levoj i na desnoj strani, a posle jednog takvog usledio je korner koji su Danci pretvorili u gol. Lopta se posle kornera odbila do Mela koji je sa 20-22 metra pogodio levi donji ugao gola golmana Rajkovića.

Srbija je najveću priliku imala u 48. minutu kada je Mitrović izbio sam ispred Šmajhela ali je šutirao pored gola. Nije se dugo čekalo na naplatu promašaja. Još jedna greška na oko 30 metara od gola skup je koštala "Orlove". Danci su izveli munjevit napad, pa Lindstromu nije bilo teško da pošalje loptu u mrežu u 53. minutu.

Samo četiri minuta kasnije Kristijan Eriksen je pokazao zašto je majstor. Ponovo su Danci imali višak u napadu, lopta je stigla do Eriksena koji je fantastičnim udarcem sa 18 metara poslao loptu u mrežu.

Srbija je doživela prvi poraz još od maja 2021. godine kada je poražena u prijateljskom meču od Japana sa 1:0. U narednih osam utakmica Srbija je pobedila sedam puta i imala jedan remi.

Srbija u junu igra naredni meč, i to zvanični u okviru Lige nacija.

Kurir sport

Srbija, Danska, Kristijan Eriksen
foto: EPA/Liselotte Sabroe

TOK MEĆA

2. POLUVREME

Srbija je u poslednjim minutama utakmice pritisla Dance ali nije uspela da stvori povoljniju priliku.

Zanimljivo, Srbija je izvela više kornera, odnos je 9-5 do 90. minuta.

88. minut - Prva intervencija Šmajhela na meču, Kostić je uputio prvi šut u okvir gola Danske.

Srbija je uputila deset šuteva ka golu Danske, ali nijedan u okvir gola.

80. minut - Stadion je ponovo "eksplodirao". Kristijan Eriksen odlazi na klupu, a menja ga Filip Biling. Eriksen je postigao 38. gol u nacionalnom dresu i sada je peti u istoriji Danske.

79. minut - Izmena u Srbiji, izlazi Luka Jović koji je ušao u poluvremenu, a ušao Uroš Račić.

Zvaničan podatak 35.010 gledalaca na "Parkenu". Kapacitet stadiona je 38.065 sedišta.

72. minut - Izmena u Srbiji, umesto Strahinje Pavlovića u igri je Stefan Mitrović.

66. minut - Nove dve izmene u Danskoj. Izašli su Pjer-Emil Hejbjerg i Joakim Andersen, a ušli Matijas Jensen i Viktor Nelson.

63. minut - Radonjić još jednom isprobava šut, ovog puta sa ivice šesnaesterca, ali je neprecizan.

62. minut - Velika prilika za Srbiju, Nemanja Radonjić je bio u šansi, ali je šutirao sa nekih 7-8 metara pored gola.

62. minut - Nova izmena u Srbiji, Marko Grujić menja Aleksandra Mitrovića.

Dragan Stojković
foto: Printskrin

57. minut - GOOOL! Orlovi su potpuno potonuli, Eriksen je postigao 38. pogodak u nacionalnom dresu. Eriksen je šutirao sa oko 18 metara precizno, pa Rajković nije imao nikakve šanse.

56. minut - Dvostruka izmena u Danskoj! Ušli su Andreas Kornelijus i Jakob Brun Larsen, a izašli Kasper Dolberg i Jesper Lindstrom, strelac drugog gola.

56. minut - Nova šansa Danaca, šetali su se u šesnaesterci, na kraju je Pavlović nekako uspeo da je izbaci van terena.

53. minut - GOOOL! Linsdstrom je strelac. Velika greška fudbalera Srbije, Danci su Kostiću lako oduzeli loptu na oko 30 metara od našeg gola, Hojbjerg je centrirao a Lindstromu nije bilo teško da matira Rajkovića.

51. minut - Prvi korner za Srbiju u drugom poluvremenu. Tadič je centrirao ali su domaćini otklonili opasnost.

49. minut - Danska se revanširala velikom prilikom, Skov Olsen je promašio prazan gol. Eriksen je centrirao, Rajković intervenisao ispred Dolberga, ali je lopta stigla do Olsena koji je imao potpuno prazan gol, ali je šutirao preko prečke.

48. minut - Mitrović je propustio veliku priliku. Nastasić je poslao sjajnu dugačku loptu pa Mitroviću, ovaj je bio brži od golmana Šmajhela ali je šutirao pored gola! Najbolja prilika za Srbiju

47. minut - Prvi napad Danske, Kristensen je centrirao, međutim to je bio lak posao za Rajkovića.

Selektor Dragan Stojković je izvršio trostruku izmenu na poluvremenu. Izašli su Andrija Živković, Saša Lukić i Miloš Veljković, a ušli Matija Nastasić, Nemanja Radonjić i Luka Jović.

Srbija, Danska, Kristijan Eriksen
foto: EPA/Liselotte Sabroe

1. POLUVREME

45. minut - Danci su pogodili stativu! Velika sreća za Srbiju jer je Rajković bio daleko od lopte. Norgard je šutirao sa oko 15 metara.

39. minut - Šansa za Srbiju posle dužeg vremena, ali niko nije uspeo da uputi dobar šut ka golu Danske. Šut Kostića je izblokiran od strane Kristensena.

35. minut - Skov Olsen je prošao po desnoj strani, naši su uspeli da blokiraju centaršut. Danci prave velike probleme Srbiji po levom i desnom boku.

33. minut - Nova opasnost pred golom Rajkovića, ponovo su Danci prošli po boku, a Lindsrom iskosa iz peterca šutira u Rajkovića.

32. minut - Novi napad Danske, Kristensen je centrirao po zemlji, ali Dolberg nije uspeo da je zahvati.

28. minut - Velika šansa za Dansku, ponovo je Mele bio u prilici, međutim prvo su Milenković, zatim i Rajković intervenisali i izbacili loptu u korner. Eriksen je izveo korner, ali bez opasnosti po gol Srbije

22. minut - Još jedan šut Mitrovića, ovog puta sa oko 15 metara, lopta odlazi pored gola.

17. minut - Šansa za Srbiju, Mitrović je uputio šut ali je izblokiran. Korner za Srbiju. Pavlović je posle ponovnog centaršuta šutirao glavom ali nije bilo opasnosti po gol Danske.

15. minut - GOOOL! Danska vodi protiv Srbije sa 1:0 golom Melea. Posle kornera lopta je pala na 22-23 metra od gola Srbije, Joakim Mele je naleteo i smesio je u levi donji ugao gola Rajkovića. Narodski rečeno, sela mu je. Utisak je neko iz odbrane Srbije zakačio tu loptu.

15. minut - Greška odbrane Srbije, Dolberg je izašao sam ispred Rajkovića, ali je sjajnom intervencijom Gudelj izbacio loptu u korner.

9. minut - Skov Olsen je prošao po desnoj strani, centrirao po zemlji ali niko od danskih fudbalera nije bio blizu.

5. minut - Prvi korner za Srbiju, izveo je Tadić, Gudelj pokušao iskosa sa leve strane sa oko 25 metara.

Kristijan Eriksen, Danska, Srbija
foto: Printskrin

Uoči utakmice upriličen je emotivan trenutak. Kristijan Eriksen je prvi put na terenu pred domaćim navijačima posle srčanog udara koji je doživeo tokom Evropskog prvenstva. Ceo stadion je skandirao i aplaudirao Eriksenu.

Odata je i počast preminulom treneru golmana Danske Larsu Hegeu Pedersenu.

Selektor Dragan Stojković je napravio dve izmene u odnosu na utakmicu u Mađarskoj. Na golu je Predrag Rajković umesto Vanje Milinković-Savića, a u zadnjoj liniji Nikola Milenković umesto Matije Nastasića.

DANSKA - SRBIJA

29.3.2022. u 18

Stadion: Parken, Kopenhagen

Kapacitet: 38.065

Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka)

DANSKA (3-4-2-1): Šmajhel - Norgard, Andersen, Vestergard - Kristensen, Eriksen, Hojbjerg, Mele - Skov Olsen, Lindstrem - Dolberg. Selektor: Kasper Hjumland.

SRBIJA (3-4-2-1): Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, Gudelj, Lukić, Kostić - Tadić, Milinković-Savić - Mitrović. Selektor: Dragan Stojković

Fudbaleri Srbije od 18 časova u Kopenhagenu gostuju selekciji Danske u prijateljskoj utakmici.

Obe selekcije su ranije osigurale plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je da je selekcija u Kopenhagen došla sa ciljem da nastavi uspešan niz iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, kao i da očekuje izvanrednu utakmicu protiv Danske.

"Došli smo u Kopenhagen sa ciljem da pobedimo i da nastavimo uspešan niz iz kvalifikacija. Još mi je važnije kako ćemo to da učinimo. Ne odustajemo od našeg stila igre, videćete ofanzivnu Srbiju u duelu protiv najprijatnijeg iznenađenja poslednjeg Evropskog prvenstva", rekao je Stojković, preneo je Fudbalski savez Srbije (FSS).

Stojković je rekao da ga previše ne zanima rekord od devet uzastopnih mečeva bez poraza, koji bi mogao da bude postavljen u narednom duelu.

"Znate da mi rezultat u prijateljskim utakmicama nije toliko bitan. Trudićemo se da odigramo kvalitetan meč i da još jednom pokažemo kvalitet koji nas je krasio na putu ka Svetskom prvenstvu. Uspeli smo za godinu dana zajedničkog rada da stvorimo homogenu celinu. Svi razmišljamo na isti način, ne smemo da se zadovoljimo postignutim jer ima mnogo prostora da dalje napredujemo i da se dokazujemo. Pred srpskim fudbalom je jedan divan period u kome očekujemo nove podvige i nove radosti", ocenio je on.

Selektor reprezentacije Srbije je dodao i da ga raduje povratak danskog fudbalera Kristijana Eriksena, koji je u junu prošle godine na utakmici Evropskog prvenstva u Kopenhagenu doživeo srčani udar.

"Takodje me raduje povratak Eriksena. To je fenomenalna stvar za njega lično, njegovu porodicu, danski fudbal i danske navijače. Reč je o fantastičnom fudbaleru i mnogo mi je drago što će igrati protiv naše reprezentacije", istakao je Stojković.

Upravo zbog Eriksena utakmica na "Parkenu" će imati emotivan predznak. Eriksen će večeras protiv Srbije odigrati prvi meč pred svojim navijačima otkako je prošlog leta na EP doživeo srčani udar baš na stadionu u Kopenhagenu.

"Biće to sigurno posebno za mene, jer nisam bio na Parkenu otkad se to dogodilo. Sada se veoma radujem što ću se vratiti na teren ovde i što sam ponovo fudbaler", rekao je Eriksen koji će nositi i kapitensku traku.

Podsetimo, Eriksen je u januaru nastavio svoju fudbalsku karijeru, zaigrao je za engleski klub Brentford. U subotu je zaigrao i za reprezentaciju Danske. Na prijateljskom meču protiv Holandije ušao je na teren i upisao se u strelce.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track