Ljuljaj, Javore, još sto godina!

Jubilej

Ljuljaj, Javore, još sto godina!

Fudbal -
Ivanjički superligaš svečanom akademijom proslavio prvi vek svoje bogate istorije

Vek Javora.Srpski superligaš Javor juče je na svečanoj akademiji proslavio sto godina otkako su, u leto 1912. godine, njihovi studenti iz Beograda, predvođeni Milanom Radojevićem, doneli loptu u Ivanjicu i osnovali fudbalski klub. Od momenta stvaranja do danas, Javor nikad nije prestajao s radom, a kada su postojali uslovi, takmičili su se u svim rangovima, od najnižeg do elitnog.- Prolazili su balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski rat, vojske su prolazile preko Srbije, ali fudbal se uvek igrao u Ivanjici zahvaljujući Javoru i ljudima koji su ga vodili u najtežim vremenima. Zadatak naše generacije je da nastavimo sa čuvanjem tradicije kluba i njegovog imena, koje se u stogodišnjoj istoriji nikad nije menjalo - rekao je predsednik kluba Dragan Lazović.Na svečanosti su vodeći ljudi kluba Milan Pandurević i Lazović uručili plakete zaslužnim igračima, članovima ranijih uprava, novinarima... Proglašen je idealni tim, u kojem je Radovan Ćurčić dobio mesto u špicu, a ujedno je dobio priznanje i kao Javorov najbolji trener.

Zoran Laković i Radovan Ćurčić
Zoran Laković i Radovan Ćurčić

Današnje uzdanice FK Javor
Današnje uzdanice FK Javor

Bio i PižonMeđu gostima ivanjičkog slavljenika bili su predstavnici gotovo svih srpskih ligaša, generalni sekretar FSS Zoran Laković, gensek Zajednice superligaša Milan Žuća Janković, bivši selektor Srbije Vladimir Petrović i direktor Omladinske škole Crvene zvezde Srđan Vasiljević.

Asovi JavoraIme ivanjičkog kluba u velikoj Jugoslaviji su proslavili braća Blagoje i Petar Krivokuća, koji su karijere napravili u OFK Beogradu i Crvenoj zvezdi. Iz Javorove omladinske škole potiče i čuveni „poslovođa“ Partizana Vladica Kovačević.

Aplauz SekulićuPominjući najzaslužnije za uspon malog kluba do najvišeg ranga takmičenja, na svečanoj akademiji istaknuto je i ime dugogodišnjeg predsednika Dušana Sekulića, koji je odnedavno u pritvoru kao učesnik afere „Agrobanka“. Umesto patetičnih reči podrške, što je postalo uobičajeno u modernom srpskom društvu kao oblik teranja inata državi, Sekulić je od svih dobio veliki aplauz za desetogodišnji rad u upravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track