SNIMCI TELEFONSKOG RAZGOVORA DRMAJU EVROPU! Alavi Pike bio spreman za ucenu i prevaru da bi ZGRNUO MILIONE preko privatne firme!
Foto: EPA / Alejandro Garcia, EPA / Stringer

skandal

SNIMCI TELEFONSKOG RAZGOVORA DRMAJU EVROPU! Alavi Pike bio spreman za ucenu i prevaru da bi ZGRNUO MILIONE preko privatne firme!

Fudbal -

Čuveni fudbaler Barselone, Đerar Pike, našao se u centru skandala kada je španski "El Konfidencijal" objavio audio snimke njegovog razgovora sa Luisom Rubijalesom, predsednikom Fudbalskog saveza Španije.

Na tim snimcima iz 2019. godine se čuje kako se Pike i Rubijales dogovaraju da Super Kup Španije "presele" u Saudijsku Arabiju, a da pritom zarade ozbiljne svote novca.

"El Konfidencijal" je objasnio da je Pike našao način da dodatno poboljša stanje na računu preko firme "Kosmos" čiji je vlasnik. Defanzivac i predsednik Saveza planirali su da klubovima debelo plate da pristanu da utakmice Super Kupa igraju van zemlje, a na snimcima koji su se pojavili čuje se da su bili zabrinuti da li će Real Madrid da prihvati takvu opciju.

- Da vidimo, Rubi, šta ćemo sa parama. Ako Real Madrid pristane za 8.000.000 evra... Uh, čoveče, 8.000.000 ide Realu i Barseloni, ostalima po 2.000.000 i 1.000.000, to je ukupno 19.000.000. Savez dobije 6.000.000 i pokušamo da istisnemo Saudijsku Arabiju da nam ostane još novca. Ako ne pristanu reći ćemo im da Real neće da dođe - rekao je Pike.

Rubijales je, sa druge strane, bio ubeđen da će Real da odbije novac za igranje u Saudijskoj Arabiji.

- Mislim da će Real da nas odbije, a to ne smemo da dozvolimo - poručio je predsednik FS Španije.

Njih dvojica su se čuli i 15. septembra 2019. kada je Rubijales čestitao Pikeu na završenom poslu.

Ispostavilo se ipak da je jedna državna firma iz Saudijske Arabije, FS Španije garantovala isplatu od 40.000.000 evra za svaku od šest godina igranja Superkupa u Arabiji.

Kosmosu je za svaku godinu pripalo 4.000.000, odnosno 24.000.000 za šest sezona.

Prvi Super Kup u Saudijskoj Arabiji je odigran u januaru 2020. godine. Real Madrid je u finalu pobedio gradskog rivala, Atletiko posle jedanaesteraca, dok su Barselona i Valensija poraženi u polufinalu.

Nekoliko nedelja pred Super Kup Rubijales je priznao da je kompanija Kosmos učestvovala u prefovorima, poručio je tada i da FS Španije nije planio ništa Pikeovoj kompaniji.

Super Kup Španije je jedan od biznisa o kojima je Pike razmišljao prethodnig godina sa svojom firmom. Defanzivac se nekoliko puta suprostavljao mišljenju mnogih ljudi. Na primeru Super Kupa, jasno je da niko nije pitao navijače da li bi žele da njihovi timovi igraju domaće takmičenje gotovo 5.000 kilometara daleko od Španije.

Kako Kosmos nije dobio novac direktno od FS Španije, kompanija nije napravila prekršaj, a još jedan projekat koji je privukao dosta pažnje jeste osnivanje novog Dejvis Kupa u tenisu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track