PAMTE GA ULICE I NAVIJAČI PARTIZANA: S Ronaldom došao u Mančester, imao je 30 BANKOVNIH RAČUNA I 10 DŽIPOVA, pa ostao BEZ IČEGA!
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

samoubilački način života

PAMTE GA ULICE I NAVIJAČI PARTIZANA: S Ronaldom došao u Mančester, imao je 30 BANKOVNIH RAČUNA I 10 DŽIPOVA, pa ostao BEZ IČEGA!

Fudbal -

Ako je leto 2003. godine, ti tek proslavio 22. rođendan, a Mančester junajted za izdvoji milione dabi te doveo, znači da si ozbiljan igrač.

To naravno nije garancija da ćeš postignuti sve što ti se predviđa, pogotovo ako te novac i slava promene.

Erik Đemba-Đemba je na leto 2003. godine iz Nanta pojačao Mančester junajted, istog prelaznog roka kada je Kristijano Ronaldo napravio istorijski transfer iz Sportinga u isti klub.

"Crveni đavoli" su za zadnjeg veznog iz Kameruna platili 4.500.000 evra, sudeći po podacima sa sajta "Transfermarkt", a to se ispostavilo kao velika greška.

Đemba-Đemba se nije snašao na ostrvu, a u mnogome je na to uticao način života koji se i danas prepričava.

Kamerunac je voleo da troši novac više nego bilo šta, pa je redovno bio u dugovima. To ne bi bio veliki problem da je bio fokusiran na teren i da je svoje plate zaista i zaradio. Umesto toga, Junajted je napustio posle dve sezone bez ozbiljnog učinka. Prešao je u Aston vilu, ali ni tamo se nije dugo zadržao, a svoju karijeru je koliko-toliko oživeo u Danskoj.

Đemba-Đemba u dresu Mančestera
Đemba-Đemba u dresu Mančestera foto: EPA/Drew Hallowell

Voleo je skupe stvari kao što su kola i brendirana odeća, a 2007. godine je ostao bez ičega. O njegovim problemima sa finansijama je pre nekoliko godina govorio Kristog Mongaj, njegov tadašnji menadžer.

- Erik je na drugoj planeti. Uopšte ne vodi računa o novcu. U jednom trenutku je imao 30 bankarskih računa. Imao je 10 džipova. Uvek sam mu govorio da pazi. Kada je stigao u Junajted ja sam odlučio da se bavim njegovim računima. Svakom platom bi vraćao pozajmice. Živeo je od bonusa. Čak je i od Junajteda unapred tražio novac kada su u klubu shvatili da nešto nije u redu - rekao je Mongaj.

Zanimljiva je i anegdota iz perioda koji je Đemba-Đemba proveo u Aston Vili, koju je ispričao neimenovani izvor koji je tada bio zaposlen u klubu iz Birmingema.

- Erik je bio dobar dečko. Ali nije bio u timu i uvek mu je bilo dosadno. Vozio je jedno od najvećih vozila u ekipi. Nešto slično "Hameru". Ljudi bi očekivali da iz vozila izađe velika zvezda, a izlazio je Erik. Nosio bi dizajniranu odeću i izgledao blještavo, iako to nije bio ustvari on.

Od 2008. do 2012. godine je igrao za Odense, a nakon sezone u Hapoelu iz Tel Aviva, stigao je u Partizan kao slobodan igrač.

- Ako osvojimo titulu, skinuću sve sa sebe, osim donjeg veša i go ću trčati po stadionu. Obećavam da ću i navijačima prirediti jedan mali ples - obećao je vezista kada je stigao u Partizan.

Đemba-Đemba na meču kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Ludogoretsa
Đemba-Đemba na meču kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Ludogoretsafoto: Starsport/Srđan Stevanović

Ali...

U crno-belom dresu se zadržao tek šest meseci, a odigrao je ukupno 16 utakmica u svim takmičenjima na kojima nije postigao nijedan gol. Karijeru je završio 2021. godine nakon što je promenio veliki broj klubova.

- Mogu vam reći da se zvanično opraštam od fudbala. Imam fudbalsku akademiju u Kamerunu i fokusiraću se na to da edukujem mlade igrače kako da postanu fudbaleri i izgrade uspešnu karijeru - poručio je Đemba Đemba nakon što je okačio kopačke o klin.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track