KURIR NA FINALU LIGE ŠAMPIONA U PARIZU: Puno stresa tik pored "organizovanog kriminala"! Nisam mogao da verujem čemu sam svedočio
Foto: Kurir

DOĐOH, VIDEH, OSTADOH ŠOKIRAN

KURIR NA FINALU LIGE ŠAMPIONA U PARIZU: Puno stresa tik pored "organizovanog kriminala"! Nisam mogao da verujem čemu sam svedočio

Fudbal -

Iskren da budem, kada sam čuo da je UEFA odobrila akreditaciju za finale Lige šampiona, više sam se radovao samoj utakmici nego dolasku u Pariz.

Iz Pariza za Kurir: Aleksandar Knežević

Možda sam zbog toga lud, ali razumite me. U ovom takmičenju sam uživo dosad gledao samo Crvenu zvezdu i, bez uvrede prema osvajaču duple krune u Srbiji, ali zamislite da sa Fijata pređete na Ferari, ne bi verovatno bilo bitno gde vozite novi auto?

Park Prinčeva
Park Prinčevafoto: Kurir Sport

Nije da nisam ispoštovao grad, jer ako je verovati mom pametnom telefonu, u četvrtak sam prepešačio 20 kilometara.

Uspeo sam da vidim neka mesta koje ne bi smeo da propustiš kada prvi put dolaziš ovde, a šetao sam i ispred Parka Prinčeva, doma PSŽ-a, kao i ispred stadiona Francuske u Sen Deniju gde će igrati Real i Liverpul u subotu uveče.

Sve je spremno za finale
Sve je spremno za finalefoto: Kurir Sport

Glavni junak ove priče ipak nisam ja već moji zemljaci.

Video sam na hiljade turista u jednom danu. Nisam mogao da dođem sebi kada sam video parking ispred Versaja, a kasnije i kolonu od stotinak metara za penjanje na Ajfelov toranj, kao i organizovani kriminal okolo njega.

Kažem organizovani, jer ulični prodavci identičnih suvenira, koji se nalaze na svakih nekoliko metara, organizovano, u trenutku skupe svoje ćebence i beže kada od onoga pored sebe čuju da policija ide u njihovom pravcu.

I od krcatog grada, mene šokiraju baš Srbi...

Šetao sam pored kompleksa terena Rolan Garosa, kada sam začuo srpski jezik.

- Pa dobro, brate, bar sam ga video. Stadion je ludilo - rekao je čovek koji je tokom video poziva nekome pokazivao stadion Filip Šatrije, šetajući pritom sa spoljne strane kompleksa.

Put za Rolan Garos
Put za Rolan Garosfoto: Kurir Sport

Odmah sam se u sebi nasmešio i pomislio: Zamisli da je Julije Cezar bio Srbin... Bitku protiv pontskog kralja Farnaka II bi izgubio, a nakon nje bi izgovorio: Dođoh, videh. A to što nije pobedio, nema veze...

Nedugo nakon toga, opet sam čuo srpski jezik, a ovog puta mi je trebalo neko vreme da skapiram da se to zaista desilo.

Čovek ispred Ajfelovog tornja vozi bicikl-taksi, ako tako mogu da ga nazovem. Uglavnom, zanimljiv način na koji turisti mogu da vide neke stvari, a da ne ostanu bez nogu kao ja.

Pariz, Ajfelov toranj
foto: Kurir Sport

Kako je u tom području nenormalna gužva, balkanski gen nije mogao da ne izađe iz njega: Vidi ove, je*ote, stoje nasred ulice - čudio se zbog ljudi na semaforu, a čudio sam se opet i ja.

I tako, dva dana pred finale, Srbi su dominirali, na Engleze tu i tamo naletiš, a Španci izgleda nisu žurili sa dolaskom u Pariz.

Kurir sport/Aleksandar Knežević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track