KLOPA MUČI PROŠLOST I ANĆELOTIJEVA SUPTILNA PROZIVKA LIVERPULA: Ovo su 10 brojki finala Lige šampiona koje morate da znate
Foto: Profimedia

LUDILO

KLOPA MUČI PROŠLOST I ANĆELOTIJEVA SUPTILNA PROZIVKA LIVERPULA: Ovo su 10 brojki finala Lige šampiona koje morate da znate

Fudbal -

Očekujte spektakl u finalu Lige šampiona!

Od sezone 1992/93 kada je ovo takmičenje počelo da postoji pod tim imenom, Real Madrid nikada nije izgubio nijedno finale, a igrao ih je najviše - čak sedam.

Pored toga, Real je najtrofejniji i ako se računaju tofeji osvojeni i u Kupu Evropskih šampiona. Ukupno, Madriđani su 13 puta osvajali "ušati" pehar, a poslednji put to su učinili upravo pobedom protiv Liverpula 2018. godine

Sve to je pomalo brinulo Jirgena Klopa pred šou u Parizu, a na umu je imao i činjenicu da je rival, Karlo Anćeloti, iskusni Italijan koji je u Francusku stigao jureći svoju četvrtu titulu u ovom takmičenju.

- Real je najuspešniji klub u ovom takmičenju. Neki igrači imaju priliku da osvoje ovo Ligu šampiona peti put, a Anćeloti može do četvrte titule. Mi to iskustvo ne možemo da dobijemo preko noći - rekao je Klop.

Klop na poslednjem treningu pred finale
Klop na poslednjem treningu pred finalefoto: Profimedia

Nije želeo previše tome da pruži pažnju, pa je brzo dodao da je njegova ekipa fokusirana jedino na što bolju pripremu utakmice. Ipak, očigledno je da prati brojeve i da razmišlja o njima.

A, koji brojevi su najvažniji u ovogodišnjem finalu?

2 - dana pred finale je postavljena nova trava na Stadionu Francuske u Sen Deniju. "Neko je mislio da je to dobra ideja", u svom stilu je komentarisao Klop.

19.000.000 - evra će pripasti pobedniku, dok gubitnik dobija nešto manju sumu

1.656.000.000 - evra je ukupna vrednost dve ekipe prema podacima specijalizovanog sajta "Transfermarkt".

81.000 - iznosi kapacitet Stadiona Francuske, koji je za potrebe finala smanjen na 75.000. UEFA je po 20.000 ulaznica podelila klubovima, 23.000 svojim prijateljima, sponzorima, raznim kompanijama i organizatorima, dok je 12.000 karata pušteno u prodaju krajem aprila.

60.000 - navijača Liverpula očekivali su u Parizu nadležni, što je daleko iznad kapaciteta, pa će veliki broj pristalica vicešampiona Premijer lige ostati na ulicama grada svetlosti.

15 - golova je postigao Karim Benzema na Realovom putu do finala.

2 - puta (Liga Kup i FA Kup) je Liverpul ove sezone pobedio nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

2 - preokreta u tri nokaut faze je ove sezone napravio Real, pa čak i u slučaju ubedljivog vođstva Liverpula, ne bi trebalo otpisati "kraljevski klub".

5 - finale za Karla Anćelotija, treće za Jirgena Klopa. Italijan ima tri, a Nemac jednu titulu.

13 - puta je Real osvajao trofej u 16 finala, dok je Liverpul na učinku od šest titula iz devet pokušaja.

Poput Klopa i Anćeloti je svestan da ne može da pređe preko nekih stvari koje su se dešavale ranije.

Anćeloti na poslednjem treningu pred finale
Anćeloti na poslednjem treningu pred finalefoto: Profimedia

Italijan je u karijeri izgubio samo jedno finale Lige šampiona, a zanimljivo je da je to bio upravo meč protiv Liverpula 2005. godine u Istanbulu. Milan je tada na poluvremenu imao velikih 3:0 prednosti, ali je eu drugom poluvremenu primio tri gola, da bi potom izgubio na penale.

- Sećam se svih svojih finala. Teško je poverovati da je utakmica koju je moja ekipa najbolje odigrala bila jedina koju sam izgubio. Naravno, neću reći igračima da igraju očajno kako bi povećali šanse za pobedu. Naravno da ćemo da probamo da igramo najbolje, ali u fudbalu ne možeš sve da kontrolišeš - poručio je Klop.

Utakmica se igra od 21.00 časova i stvoriće nove brojeve o kojima ćemo možda pričati posle utakmice. Do tada, ostaje nam da uživamo u reprizi finala iz 2018. godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track