PRVI PUT U ISTORIJI FUDBALA IGRA SE OVA UTAKMICA: Italija posle debakla u baražu za Mundijal ima priliku da OSVOJI TROFEJ
Foto: Profimedia

FINALISIMA

PRVI PUT U ISTORIJI FUDBALA IGRA SE OVA UTAKMICA: Italija posle debakla u baražu za Mundijal ima priliku da OSVOJI TROFEJ

Fudbal -

Iako je reprezentacija Italije doživela veliki neuspeh u baražu za Svetsko prvenstvo gde je izgubila od Severne Makedonije, imaće priliku da osvoji trofej na svetskom nivou.

Prvi put u istoriji igraće se utakmica Finalisima, koja će u narednim godinama postati tradicionalna.

U pitanju je dogovor postignut između UEFA i Fudbalske asocijacije Južne Amerike (CONMEBOL), a sastaju se pobednik Evropskog prvenstva i Kopa Amerika.

To znači da će večeras, od 20.45 sati na Vembliju, igrati Italija protiv Argentine.

Italija je, podsetimo, u finalu Evropskog prvenstvo prošle godine pobedila Englesku posle penala u meču koji se takođe igrao na Vembliju, dok je Argentina takođe leta 2021. godine bila bolja od Brazila u finalu Kopa Amerika.

Ovakva utakmica prvi put se igra pod ovim imenom i trofej Finalisima biće dodeljen prvi put, ali od 1985. do 1993. godine igrao se Artemio Franki Kup koji je, kao i Finalisima, spajao najbolje ekipe Evrope i Južne Amerike.

Artemio Franki Kup je bio preteča Kupa Konferedacija, takmičenja koji je organizovala FIFA i koji je ujedinio saveze svih kontinenata, odnosno pobednike njihovih takmičenja, a određeno je da i pobednik Svetskog prvenstva igra na njemu.

FIFA je u martu 2019. godine saopštila da se Kup Konfederacija ukida, a u februaru 2020. godine UEFA i CONMEBOL su potpisali novi sporazum o saradnji do 2028. godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track