ZAŠTO JE BITNA LIGA NACIJA! Srbiji nije svejedno, evo šta Orlovi dobijaju ovim takmičenjem: Prvo mesto je baš BITNO
Foto: Starsport

liga nacija

ZAŠTO JE BITNA LIGA NACIJA! Srbiji nije svejedno, evo šta Orlovi dobijaju ovim takmičenjem: Prvo mesto je baš BITNO

Fudbal -

Fudbalska reprezentacije Srbije započinje protiv Norveške takmičenje u B diviziji Ligi nacija.

Mnogi ovo takmičenje smatraju zamenom za prijateljske utakmice, ali to definitivno nije tako.

Za Srbiju je Liga nacija izuzetno bitna i to iz nekoliko razloga.

Takmičarski pobednik grupe u kojoj su još Švedska Norveška i Slovenija narednu Ligu nacija igraće u elitnoj diviziji A, ali to je još i najmanje bitno.

Najveća prednost je lakši put ka narednom Evropskom prvenstvu, na kojem smo poslednji put nastupili 2000 godine u Belgiji i Holandiji.

Zanimljivo da je tada selektoror Stojković bio deo reprezentacije kao igrač, a kao i u ovogodišnjoj Ligi nacija rivali su nam bili Norveška, Slovenija, dok je treći tim umesto Švedske bila Španija.

Takođe jedan od najvećih benefita moglo bi da bude mesto u drugom šeširu za žreb za EURO 2024. godine.

Naime, do ove pogodnosti Orlovi bi došli isključivo ako osvoje prvo mesto u okviru svoje grupe. Kako se Liga nacija igra ove godine, a cele kvalifikacije za EURO tokom 2023, ovo novo UEFA takmičenje će odlučivati raspored reprezentacija u šeširima pred žreb za kvalifikacije.

Svaki šešir će brojati 10 timova osim onog poslednjeg, šestog, u koji su svrstane najslabije selekcije. Kako je u A diviziji Lige nacija ukupno 16 selekcija, najboljih 10 u ovom takmičenju će u prvu jakosnu grupu pred žreb za kvalifikacije, dok će preostalih šest u drugi.

Dragan Stojković, Miloš Veljković, Orlovi, Srbija
foto: Profimedia

To ostavlja još četiri mesta u drugom šeširu i ta mesta popuniće pobednici četiri grupe u B diviziji Lige nacija. Među njima mogla bi da bude i Srbija. Već drugo mesto stustilo pi našu selekciju u jakosnu grupu niže, što bi nam donelo dva vrlo jaka protivnika u borbi za kontinentalni šampionat.

Dobarr plasman u Ligi nacija obezbedio bi Srbiji makar baraž u slučaju neuspeha u kvalčifikacijama za EP

Ovaj benefit naša reprezentacija osetila je već nakon kvalifikacija ze prethodni EURO koji je završila kao trćeplasirana iza Ukrajine i Portugala ali je zbog osvojenog prvog mesta u grupi 4 u okviru C divizije izborila pravo da se za kontinentalni šampionat bori kroz baraž. Tu je naš tim zaustavljen na poslednjem stepeniku, pošto je poražen od Škotske nakon penal serije u Beogradu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track