SRPSKI ASOVI VREDE VIŠE OD MESIJA I RONALDA! Objavljena lista najvrednijih fudbalera na planeti, dvojica Srba u TOP 100
Foto: EPA/Riccardo Antimiani, EPA/Paolo Magni, Shutterstock

ZANIMLJIVO

SRPSKI ASOVI VREDE VIŠE OD MESIJA I RONALDA! Objavljena lista najvrednijih fudbalera na planeti, dvojica Srba u TOP 100

Fudbal -

Dvojica srpskih reprezentativaca nalaze se među 100 najvrednijih fudbalera na planeti

Fudbalska opservatorija (CIES) objavila je listu 100 najvrednijih fudbalera sveta na kojoj se nalaze i dva Srbina - Dušan Vlahović i Sergej Milinković - Savić.

Sjajni napadač Juventusa zauzima 24. mesto na listi, a njegova vrednost procenjena je na 87,6 miliona evra. Na ovoj prestižnoj listi našao se i maestralni vezni fudbaler Lacija Sergej Milinković Savić, koji sa procenjenom vrednošću od 50,3 miliona zauzima 100. poziciju.

Dušan Vlahović
foto: EPA

Zanimljivo, Srbija je jedina država iz regiona koja ima dva predstavnika među 100 najvrednijih fudbalera. Uz Vlahovića i Sergeja na listi se našao samo još jedan igrač koji dolazi sa prostora bivše Jugoslavije. Reč je o mladom hrvatskom defanzivcu Jošku Gvardiolu čija vrednost je procenjena na 99,8 miliona evra.

Ubedljivo najvredniji fudbaler na planeti je Francuz Kilijan Mbape, koji je nedavno potpisao novi ugovor sa Pari Sen Žermenom. Njegova vrednost je neverovatnih 205,6 miliona evra. Na drugom mestu je mladi as Real Madrida Vinisijus Žunior (185,3 miliona evra), dok treću poziciju zauzima Norvežanin Erling Haland (152,6).

Kilijan Mbape
foto: Profimedia

Klubovi engleske Premijer lige dominiraju na rang-listi sa 41 predstavnikom u prvih 100.

Najvredniji po pozicijama

Kada je reč o golmanima, na vrhu liste našao se italijanski čuvar mreže iz redova PSŽ-a Đanluiđi Donaruma (73,7 miliona evra). Najvredniji centralni bek Mančester sitija Ruben Dijaš (109,6 miliona evra), najvredniji bek je fudbaler Liverpula Trent Aleksandar-Arnold (87,4 miliona evra), dok je Pedri Gonzalez iz Barselone prvi na listi kada je reč o veznim igračima. Među napadačima je konkurencija najjača, a prvo mesto zauzima as Pari Sen Žermena Kilijan Mbape (205,6).

Trent Aleksander-Arnold
foto: EPA/PETER POWELL

Godine obaraju cenu

Na prestižnoj listi nema najvećih imena svetskog fudbala poput Benzeme, Mesija, Ronalda, Modrića... Ovi asovi nalaze se u poznim igračkim godinama, pa im je vrednost značajno opla. Prema podacima "Transfermarkt-a" Mesi trenutno vredi 50 miliona, a Kristijano Ronaldo "samo" 35 miliona evra.

Kevin De Brujne
foto: Profimedia

Najstariji igrač među 100 najvrednijih fudbaler je Kevin De Brujne iz Mančester sitija, koji sa procenjenom vrednošću od 57,3 miliona evra zauzima 76. mesto, a najmlađi je 17-godišnji Pablo Gavi iz Barselone koji trenutno vredi 73,6 miliona evropskih novčanica.

TOP 10

Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen) - 205,6 miliona evra

Vinisijus Junior (Real Madrid) - 185,3 miliona evra

Erling Haland (Mančester siti) - 152,6 miliona evra

Pedri Gonzales (Barselona) - 135,1 milion evra

Džud Belindžem (Borusija Dortmund) - 133.7 miliona evra

Fil Foden (Mančester siti) - 124 miliona evra

Frenki de Jong (Barselona) - 112,5 miliona evra

Luis Dijaz (Liverpul) - 110 miliona evra

Feran Tores (Barselona) - 109,5 miliona evra Lautaro Martinez (Inter) - 106,7 miliona evra

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track