KONTROVERZNA IZJAVA! Konmebol kritikovao Arsena Vengera: Osuđujemo veoma nesrećnu izjavu visokog zvaničnika FIFA
Foto: AP

PODIGLA SE PRAŠINA

KONTROVERZNA IZJAVA! Konmebol kritikovao Arsena Vengera: Osuđujemo veoma nesrećnu izjavu visokog zvaničnika FIFA

Fudbal -

Južnoamerička fudbalska konfederacija (Konmebol) osudila je izjavu Arsena Vengera, direktora za razvoj pri Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (Fifa), koji je krajem maja rekao da postoji razlika između "Evrope i ostatka sveta".

"Mi odbacujemo i osuđujemo veoma nesrećnu izjavu visokog zvaničnika Fife, veoma bliskog predsedniku te institucije, Đaniju Infantinu", navodi se u saopštenju južnoameričke konfederacije.

Venger (72) je na kongresu nemačkih trenera 24. maja u Frajburgu rekao da "francuski napadač Kilijan Mbape ima afričko poreklo, ali je trenirao u Evropi, a da je rođen u Kamerunu, ne bi postao takav igrač".

"Postoji Evropa i ostatak sveta, a ostatku sveta je potrebna pomoć inače ćemo izgubiti previše talenata", dodao je bivši trener Arsenala.

Iz Konmebola, kojim predsedava Paragvajac Alehandro Dominges, smatraju da Venger "osim što otkriva neobično nepoznavanje značajnog doprinosa afričkih igrača svetskom fudbalu, posebno evropskom, pokazuje omalovažavajuću pristrasnost, koja ne vidi napore fudbalera i sportskih institucija van Evrope".

"Mi Južnoamerikanci veoma dobro poznajemo stavove ovog tipa, koji proizilaze iz verovanja da svet počinje i završava u Evropi. Talenat, požrtvovanje i želja za odičnim nastupima afričkih i južnoameričkih igrača moraju da se cene i poštuju", dodaje se u saopštenju.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track