VENGERA OPTUŽUJU ZA RASIZAM! Izjava legendarnog trenera Arsenala podigla ŽESTOKU prašinu: Da je Mbape rođen u Kamerunu..
Foto: Printskrin

profesor u problemu

VENGERA OPTUŽUJU ZA RASIZAM! Izjava legendarnog trenera Arsenala podigla ŽESTOKU prašinu: Da je Mbape rođen u Kamerunu..

Fudbal -

Legendarni trener Arsenala Arsen Venger podigao je prašinu jednom svojom izjavom

Venger je govorio o sjajnom napadaču Kilijanu Mbapeu a jednu njegovu rečenicu mnogi su proglasili kao rasističku.

"Da je Kilijan rođen u Kamerunu, ne bi postao napadač kakav je danas. Postoji Evropa i postoji ostatak sveta", rekao je penzionisani trener Arsenala i sadašnji šef fudbalski strategije u FIFI.

Ovu su izjavu mnogi savezi, uključujući najviše fudbalske organizacije, odmah shvatili kao rasističku.

Posljednja u nizu kritika stigla je od Južnoameričke konfederacije putem pisma upućenog Đaniju Infantinu

Kilijan Mbape
foto: Profimedia

"KONMENBOL odbacuje i osuđuje vrlo nespretne izraze visokog funkcuionera FIFE, inače vrlo bliskog predsedništvu organizacije, Arsenu Vengeru. KONMENBOL je čvrsto opredeljen za borbu protiv rasističkih ili diskriminirajućih komentara, bilo da dolaze od navijača na stadionima, od sportista i trenera na terenu, ili od čelnika putem javnih izjava

Vengerove reči, osim što otkrivaju neobično neznanje o vrednom doprinosu afričkih igrača svetskom fudbalu, posebno evropskom, pokazuju i ponižavajuću pristranost koja čini nevidljivim napore fudbalera i sportskih institucija koje nisu u Europi." stoji u saopštenju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track